Починається сезон вірусних і простудних захворювань: що потрібно знати
Актуально

Починається сезон вірусних і простудних захворювань: що потрібно знати

29 вересня 2021, 06:00
0
0
Сподобалось?
0

Цього року осінь за погодою сильно випереджає календар, а разом з тим швидше, ніж зазвичай, насувається й пора сезонних захворювань, пов’язаних зі зниженням температури. Хоча уже другий рік уся увага прикута до коронавірусу, грипи, ГРЗ та ГРВІ теж нікуди не поділися. Всі вони супроводжуються головним болем, підвищеною температурою, кашлем та ураженням дихальних шляхів, ангінами. Для лікування ускладнень нерідко застосовують антибіотики, але робити це потрібно з розумом.

Ліки – тільки за призначенням медиків

Найчастіше при сезонних хворобах використовують:

· Сумамед (азитроміцин) – пригнічує ріст і розмноження бактерій, діє на верхні та нижні дихальні шляхи

· Аугментин (амоксицилін) – діє на верхні дихальні шляхи, бронхи, трахеї

· Лопракс (цефіксим) – ефективний при бронхітах, пневмоніях і фарингітах

· Зіннат (цефуроксим) – діє на верхні та нижні дихальні шляхи

На жаль у нас повелося, що, так звані, «простудні» захворювання більшість серйозно не сприймає, сама ставить собі діагнози й сама себе лікує. При цьому, найбільшу проблему складає самовільне використання антибіотиків без знання механізмів їхньої дії та особливостей конкретного перпарату. Тож при будь-яких симптомах хвороби спершу потрібно порадитися з лікарем, а потім уже купувати препарати.

Важливо розуміти, що антибіотики – протибактеріальні засоби і аж ніяк не впливають на боротьбу з вірусами. Їх можуть використовувати при лікуванні вірусних інфекцій лише на стадії виникнення ускладнень, коли до основного захворювання додається інше, спричинене уже бактеріями.

Неконтрольоване використання антибіотиків може навпаки пригальмувати одужання, та ще й посилює «імунітет» самих бактерій від антибіотиків. Це явище називається резистентністю і загрожує нам серйозними проблемами, коли людина буде помирати від банальних гнійних ран. Тому використовувати такі ліки й потрібно лише за призначенням лікаря, котрий зможе підібрати й правильний препарат і його дозування.

Антибіотики – широкої дії впливають не лише на хвороботворні бактерії, а й на інші, у тому числі корисні для організму. Тому самовільне збільшення частоти приймання або дози може спровокувати побічні дії або суттєво їх посилити. Також не можна кидати прийом антибіотиків раніше призначеного курсу, навіть якщо самопочуття відчутно покращилося. Бо якщо хвороба ще не переможена, а тільки «затухла», то майже зі стовідсотковою впевненістю можна сказати, що бактерії пережили застосований вами препарат, і, щоб здолати їх, доведеться застосовувати ще один антибіотик.

Як не переплачувати лишнього

Зараз придбати будь-які ліки не проблема. В Україні аптек не бракує, а можливо навіть й забагато. При цьому вартість одного й того ж препарату у різних закладах може серйозно коливатися. Є онлайн-сервіс

tabletki.ua, за допомогою якого можна звіряти ціни в аптечних мережах конкретного населеного пункту.

Також є потужні інтернет-аптеки, які часто мають дешевші ціни, ніж роздрібні мережі на місцях. Одна з найкращих – Apteka24. Вона співпрацює з найбільшим фармацевтичним дистриб’ютором в Україні «БаДМ». Сюди стікають препарати від виробників з усього світу. Загалом база налічує понад 12000 тисяч найменувань препаратів та медичних товарів. Доставка відбувається або через поштові сервіси або через пункти видачі в аптеках-партнерах, які є практично у кожному місті.

Профілактика

Найкраще взагалі не хворіти. Для цього потрібно дотримуватися основних порад щодо профілактики:

· сон не менше 7-8 годин на добу (при недосипанні організм втрачає опірність до вірусних та бактеріальних інфекцій);

· повноцінне харчування (потрібно знайти заміну літнім вітамінам й урізноманітнити раціон).

зволоження повітря (важливо слідкувати за цим в опалювальний період– сухе повітря підсушує слизові оболонки носа і горла, що полегшує проникнення збудників в організм).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися