Де і як шукати роботу у Луцьку
Актуально

Де і як шукати роботу у Луцьку

18 жовтня 2021, 08:22
0
1
Сподобалось?
1

Пошук достойного робочого місця справа непроста.  А знайти таке, яке б не тільки задовольняло фінансово, а й було б до душі, ще складніше, навіть для людини з хорошим досвідом та професійними здобутками.

Дуже важливу роль грає правильно складене резюме. Існують онлайн сервіси, які допомагають розповісти про себе в резюме якісно.

Як дізнатися про вакансії

Пошук роботи у Луцьку має свою специфіку. З одного боку, ситуація на ринку праці приблизно така ж як і по всій країні, а з іншого близькість кордону з Польщею диктує свої умови. Поруч з внутрішніми роботодавцями боротьбу за кадри ведуть рекрутери з ЄС.

Пошук роботи зазвичай починається з опитування друзів та родичів. За статистикою, за «наводками» від знайомих працевлаштується близько третини лучан. Це найбільш доступний спосіб активного пошуку роботи.

Якщо з першим варіантом не пощастило наступний крок – звернення до державної служби зайнятості. За останні роки вона модернізувалася, тут є нові сучасні інструменти, як то запис своєрідних відеовізитівок від шукачів роботи для потенційних роботадівців та онлайн співбесіди.

Загалом як, запевняють у Волинському обласному центрі зайнятості, знайти роботу у Луцьку не так вже й складно. Оскільки по певних категоріях професій спостерігається дефіцит, роботодавці готові брати людей без досвіду та вимог до освіти. Багато працедавців проводять навчання та стажування на робочому місці.

Найбільший попит у Луцьку на водіїв, продавців, працівників фінансовової сфери та бухгалтерів, менеджерів, слюсарів.

В базі вакансій по Луцьку 1149 пропозицій. Для бажаючих працювати є близько сотні вакансій із наданням житла та майже півсотні із довезенням до місця робіт.

Найкращим місцем для пошуку роботи сьогодні є Інтернет. Спеціальні сервіси дають можливість відсортувати вакансії за сферою діяльності, зарплатою та іншими критеріями. Серед лучан найпопулярніші ресурси:

  1. Work.ua (на даний момент тут 1166 актуальних вакансій для некваліфікованих і кваліфікованих фахівців);
  2. Jooble (791 вакансія, чимало пропозицій роботи закордоном);
  3. Rabota.ua (745 вакансій);
  4. OLX.ua (понад 500 вакансій переважно для робітничих спеціальностей, у тому числі закордоном).

На який заробіток можна розраховувати

Ми проаналізували інформацію з різни джерел, сервісів та сайтів з пошуку роботи у Луцьку, і на підставі цього склали список професій, які користуються попитом у роботодавців та вивели середній рівень оплати за кожною з них:

  • бармен – 6000–10000 гривень;
  • продавець – 8000–12000;
  • кухар – 8000–15000;
  • водій – 8000–15000;
  • автослюсар – 15000–30000;
  • регіональний представник – 20000–30000;
  • менеджер з продажу – 15000–20000;
  • далекобійник – 20000–35000.

Серед закордонних рекрутерів найзатребуваніші робочі спеціальності на виробництво, працівники складського господарства, водії, будівельники, робітники без кваліфікації. Закордонні роботодавці пропонують українцям місячний заробіток від 35 до 60 тисяч гривень залежно від місця роботи.

Випередити конкурентів допоможе якісне резюме

49 відсотків роботодавців починають пошук працівників з наявної бази резюме ще до розміщення вакансій. Тож як зробити, аби вибрали саме вас?

Яким би класним спеціалістом ви не були, про це ніхто не дізнається, якщо ви самі про це не розповісте. Складаючи резюме, дивіться на нього очима вашого потенційного роботодавця. А найважливіше для нього – розуміння, чим претендент може бути корисний для справи.

Резюме необхідно підганяти під конкретну вакансію, яку ви розглядаєте, попередньо вивчивши вимоги до кандидатів, й викинути зайве. Адже майже зі стовідсотковою ймовірністю ваш лист буде у числі багатьох, які розглядатиме роботодавець або рекрутер, тому він не матиме часу на читання зайвої інформації.

Виходячи з цього, успіх, як мінімум, на половину залежить від розділу резюме «Про себе» (інша назва – «Основні компетенції»). Це вступна частина, яку розміщують зверху документа, одразу після імені, контактів та заголовка. Цей розділ, ніби яскрава обгортка, має спонукати детально вивчити усе резюме.

Це розповідь про саме ті професійні навички, які будуть ефективні на цій конкретній посаді й робитимуть вас унікальними на фоні інших кандидатів. Дуже круто, якщо ви маєте досвід у цій сфері діяльності й, головне, можете похвалитися здобутками, тоді їх можна вказувати у цифровому вимірі. Також виграшними будуть дані про додаткове навчання або професійні нагороди, у тій сфері діяльності, на яку ви претендуєте. Це свідчитиме про вашу здатність вдосконалюватися. Вся ця ж інформація має міститися в основній частині резюме у більш розгорнутому варіанті, а тут все «найгарячіше» слід втиснути в одне-два речення.

Отож, скласти дісйно якісне резюме – непросте завдання. Є низка онлайн ресурсів, які можуть прийти на допомогу у цій справі. Широкі можливості забезпечує український сервіс SweetCV. Тут є чимало порад для правильного складання резюме, а головне – набір шаблонів уже готових резюме для десятків професій розділених за галузями (від простих робітників до топ-менджерів) та шукачів роботи без досвіду. Кількахвилинний навчальний ролик, розміщений на сайті, дозволить швидко опанувати його основний функціонал та навчитися привабливо оформлювати резюме не лише змістовно, а й візуально. Також сформоване на сайті резюме можна зберегти на комп’ютері й вивести на друк.

Приклади заповнення розділу «Про себе» для кількох популярних у Луцьку вакансій.

Кухар

«Стаж роботи більше 10 років (європейська, слов'янська, азіська кухня, банкетний зал) є досвід роботи в кейтерінгу. Можу з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів, створюю нові рецепти та меню, використовуючи сезонні інгредієнти та сучасні методи».

Керівник відділу продажів

«Розробив ефективну методику з пошуку та залучення нових клієнтів. Навчив торгових представників ефективним методам продажів, в результаті чого об’єм укладених угод зріс на 16%, обсяг продажів – на 21%».

Автослюсар

«Завжди дотримуюся чистоти й порядку, акуратно ставлюся до майна та обладнання. Маю досвід реставраційних робіт кузова та ходової частини. Вивчаю технічну літературу і сучасні тенденції розвитку автомобілебудування».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися