Як зменшити платіжки за централізоване опалення мешканцям багатоквартирних будинків
Актуально

Як зменшити платіжки за централізоване опалення мешканцям багатоквартирних будинків

25 жовтня 2021, 14:34
0
0
Сподобалось?
0

В Україні більшість мешканців багатоквартирних житлових будинків користуються послугами централізованого опалення. Оплата за спожите тепло здійснюється згідно з показаннями лічильника теплової енергії, який встановлюється на вході теплових мереж до будівлі. При цьому споживачі часто не мають можливості регулювати теплоспоживання як у своїй квартирі, так і в будинку в цілому.

Якщо раніше підприємства теплокомуненерго дотувалися з боку держави, а тарифи на опалення штучно занижувалися, то сьогодні органи влади поступово переводять споживачів на ринкову систему оплати. Цифри в платіжках помітно зростають з кожним новим опалювальним сезоном. При цьому часто у квартирі температура повітря підтримується на мінімально допустимому рівні. Ми зібрали для вас рекомендації від експертів галузі про те, як можна підвищити енергоефективність споживання тепла і знизити щомісячну плату за опалення.

Утеплення транзитних трубопроводів

У будинках старої забудови магістральні трубопроводи опалення проходять по горищах і підвалах. При цьому покрівля і фундаменти будівлі не мають теплоізоляційного шару. В такому випадку велика кількість тепла йде на обігрів повітря і ґрунту, тобто втрачається. Щоб максимально зменшити ці втрати, необхідно утеплити такі трубопроводи.

Для якісного утеплення використовується ізоляція труб на основі спіненого поліетилену або каучуку, а також мінеральної вати. Такі утеплювачі виготовлені у вигляді порожнього циліндра з внутрішнім отвором, який відповідає діаметру труби опалення. Товщина шару ізоляції повинна бути тим більшою, чим нижча температура підтримується у приміщенні, через яке проходить трубопровід.

Індивідуальний тепловий пункт

Найбільш ефективним заходом з термомодернізації будівлі вважається установка індивідуального теплового пункту. ІТП ― це комплекс автоматичної запірно-регулюючої арматури, датчиків, насосів, теплообмінників та інших пристроїв, через які теплові мережі будинку підключаються до системи централізованого теплопостачання. Тепловий пункт зазвичай встановлюється в підвальній частині будинку.

Встановлення ІТП дозволяє регулювати подачу тепла в будівлі та змінювати її інтенсивність залежно від погодних умов. При цьому в квартирах буде підтримуватися комфортна температура незалежно від температури на вулиці. Це значно скорочує зайві витрати тепла і знижує його необґрунтоване споживання.

Теплоізоляція огороджувальних конструкцій

Тепло, яке виробляють системи опалення, втрачається через огороджувальні конструкції будівлі (зовнішні стіни, покрівля, перекриття неопалювальних підвалів). Чим менше товщина стіни або перекриття і чим менш енергоефективний матеріал застосовував


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися