Державні тендери на Прозорро: переваги та проведення
Актуально

Державні тендери на Прозорро: переваги та проведення

25 січня 2022, 19:02
0
0
Сподобалось?
0

Прозорро тендери вже тривалий час є чудовою нагодою для комерційних замовників знайти найбільш вигідних виконавців. Але користувачі ресурсу дуже часто забувають про те, що на сайте є ще один різновид замовників – державні установи. Вони забезпечують так звані «публічні» тендери.

В яких тендерах вигідніше брати участь? Якщо ви вже маєте широкий досвід співпраці із приватними замовниками, то, вірогідно, можете бути не готові зіткнутися з державними установами. Але зазвичай публічні тендери є більш вигідними та лояльними до виконавця.

Що таке державні тендери

Державні або публічні тендери публікуються державними установами, наприклад, дитячими садками, школами, адміністраціями, промисловими підприємствами. Вони вперше з’явились в 2016 році, коли була створена система онлайн-закупівель Prozorro https://zakupki.com.ua/. Основна задача порталу полягає в контролі за чесністю та прозорістю виконання державних тендерів.

Всі маніпуляції, від відкриття тендеру до його реалізації, суворо перевіряються. Тому нечесні дії з обох сторін повністю виключені. Якщо постачальник зіштовхнувся з недобросовісними діями замовника, він має право на звернення в Антимонопольний комітет.

Чим державні тендери відрізняються від комерційних

Основною відмінністю є місце проведення торгів. Вони відбуваються тільки на торгових майданчиках для публічних тендерів, їх заборонено розміщати на особистих платформах.

В публічному тендері переможцем стає саме той виконавець, послуги чи товари котрого найбільше відповідають умовам замовника, а також мають найнижчу ціну. Наприклад, в комерційних торгах найнижча ціна геть зовсім не є гарантією виграшу.


З яких етапів складається державна закупівля

Всі різновиди публічних торгів мають суворий регламент. Нижче розглянуто регламент проведення найпростішої форми торгів – відкритої:

  • За платформі Прозорро представник державної структури публікує тендер;
  • Постачальник, який вважає свої товари чи послуги релевантними, залишає заявку та пропонує свою ціну на послуги;
  • Після вичерпання часу на подачу заяв починається аукціон, який може йти по механізму зменшення чи збільшення вартості;
  • Переможцем в аукціоні стає постачальник, який має найбільш низьку ціну серед усіх учасників.

Спробувавши один раз, ви відразу зрозумієте, як ведуться торги на публічних аукціонах та швидко навчитеся отримувати додатковий дохід на такому типі тендерів. Якщо у вас є питання, завжди можна звернутися до менеджера майданчику.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися