Які бувають проби срібла
Актуально

Які бувають проби срібла

18 лютого 2022, 15:54
0
0
Сподобалось?
0

Зараз у продажі не зустрінеш ювелірних прикрас або столового приладдя, виготовленого з чистих дорогоцінних металів. Ювеліри, як і майстри в інших галузях, використовують лігатури, тобто спеціальні домішки, які дають змогу підвищити стійкість і міцність металу. 

Саме тому для розпізнавання якості дорогоцінних металів ще в далекому 1927 році розробили спеціальну систему проб. Відповідно до цієї міжнародної метрики якість срібла визначається завдяки вимірюванню кількості домішок на 1 кг. Скажімо, срібло 925 проби містить у своєму складі 92.5% чистого дорогоцінного металу. Решту складають спеціальні домішки з легувальними властивостями.

Які бувають проби срібла і що з них виготовляють?

Срібна каблучка, до прикладу, може виготовлятися зі срібла 875, 925 і 960 проб. Найвищою вважається саме 960 проба. Для того, аби знизити природну м’якість дорогоцінного металу, ювеліри зазвичай використовують мідь, нікель або цинк. Якщо домішки становлять понад 20%, то такий метал автоматично переходить у категорію технічного й не використовується в ювелірній справі. Кожна проба срібла має свої особливості й цільове призначення:

  1. Проба 875. Найбюджетніший варіант, який використовують для виготовлення ювелірних прикрас. Метал володіє достатньою міцністю й стійкістю до механічних пошкоджень. З ним надзвичайно легко працювати. Крім того, з такого срібла виготовляють столове приладдя, складові комп’ютерної й медичної техніки. 
  2. Проба 925. Найпоширеніша в ювелірній справі. Прикрасу зі срібла 925 проби майже не потрібно полірувати, оскільки сплав містить мінімум сторонніх домішок. А тому срібло зберігає характерний блиск і природний відтінок. М’яка консистенція дозволяє втілювати в життя будь-які дизайнерські ідеї.
  3. Проба 960. Максимально можлива проба, яку використовують ювеліри у своїй роботі. Фізичні властивості такого сплаву співвідносяться зі сріблом 925 проби. От тільки за технічними характеристиками він трохи поступається, адже схильний до механічних пошкоджень через природну м'якість аргентуму. Зазвичай таке срібло використовують для виготовлення мініатюрних декоративних елементів на ювелірних прикрасах, які не повинні чорніти й втрачати характерний блиск.

Цікаво, що дитячі кульчики, срібні або золоті, намагаються виготовляти з найвищої можливої проби. 

Інші проби срібла

Виокремлюють також 999 пробу срібла. Її використовують виключно для виготовлення злитків або колекційних монет. Не менш популярною вважається 800 проба. Як правило, її застосовують для виготовлення столового приладдя. Таке срібло володіє відмінними експлуатаційними характеристиками, але швидко окислюється при тривалому контакті з повітрям. Тому зовсім не підходить для ювелірної справи. Подібними властивостями може похизуватися 830 проба, призначена для виготовлення посуду.

Самостійно оцінити пробу срібла в домашніх умовах дуже складно. Тому при купівлі ювелірних прикрас варто обирати перевірені крамниці або інтернет-магазини.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися