У парламенті обговорюють заборону РПЦ в Україні
Актуально

У парламенті обговорюють заборону РПЦ в Україні

30 березня 2022, 01:07
0
1
Сподобалось?
1

У Верховній Раді 28 березня зареєстровано законопроєкт про заборону Російської православної церкви в Україні, так званої УПЦ Московського Патріархату. Відповідно до нього, після заборони діяльності, майно проросійської церкви має перейти у власність держави.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з сайту Верховної Ради.

Законопроєктом пропонується заборонити діяльність Російської православної церкви на території України з дня ухвалення закону. Основні параметри документа:

вся церковна власність релігійних організацій РПЦ та її керівництва впродовж 48 годин з дня набрання чинності націоналізується;

релігійні громади протягом 14 днів можуть змінити свою підлеглість – тоді церковне майно залишається за ними;

Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська Лаври переходять у власність держави;

під час зміни підлеглості церковних громад РПЦ, Служба безпеки України вивчає, чи не співпрацювали вони з окупантами, винних притягує до відповідальності.

Станом на сьогодні із законопроєктом ознайомлюється профільний комітет Верховної Ради – він вирішить, чи рекомендувати його парламенту до розгляду.

Ще одна депутатка від фракції «Голос» Ірина Совсун 28 березня повідомила, що також зареєструвала проєкт, який забороняє діяльність РПЦ в Україні. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook. Наразі проєкт закону авторства Совсун на офіційному сайті Верховної Ради відсутній. Сама ж депутатка обгрунтовує свою ініціативу, зокрема, тим, що представників РПЦ неодноразово ловили на розвідувально-диверсійній діяльності.

Наприклад, 16 березня у Києві затримали священника отця Онуфрія, під час обшуку будинку якого виявили, що він співпрацював із спецслужбами РФ. 22 березня Нацполіція повідомила про затримання монаха-диверсанта, що був прислужником одного із храмів РПЦ. Він передавав окупантам інформацію про розташування блокпостів та поширював фотографії об’єктів критичної інфраструктури.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися