Дуже приємно мати взимку свіжі літні ягоди та фрукти. Завдяки сучасним холодильникам і морозильним камерам це вже не фантастика, а звичайна реальність. Але щоб результат заморожування не розчарував і замість цілих апетитних плодів не отримати якесь цвіле місиво, треба знати деякі нюанси цього процесу. Як правильно заморожувати полуницю, малину, вишню, персик та інші дари нашого швидкоплинного літа — розповімо далі.
Можливості морозильної камери
Перш ніж зайнятися заморожуванням фруктів, перевірте, а чи зможе ваш холодильник зберегти їх до зими. Визначити відповідний термін можна за кількістю зірочок на дверцятах морозилки. Ось їх розшифровка:
- * (-6°С) — не більше двох тижнів;
- ** (-12°С) — місяць-півтора;
- *** (-18°С) — до року.
Тобто з цією задачею здатна впоратися тільки тризіркова морозилка. Якщо ваш холодильник не з такою, є сенс замінити його на більш потужну модель. Ви можете знайти сучасні холодильники у Вінниці та інших містах України, де зараз не йдуть воєнні дії.
Підготовка до заморозки
Важливу роль в тому, чи порадують заморожені фрукти взимку чудовим зовнішнім виглядом та природним смаком, відіграє якісна підготовка. На цьому етапі необхідно:
- перебрати фрукти, залишивши тільки дозрілі, щільні та цілі екземпляри — такі збережуть всі корисні властивості й не запліснявіють;
- помити — малину, ожину, чорницю, смородину — у дуршлагу, що опущений в посуд з холодною водою, інші ягоди та фрукти — під прохолодним струмом;
- обов'язково висушити — зайва волога утворює непотрібний шар льоду, що призводить до пошкодження оболонок і злипання плодів;
- розкласти ягоди в один шар на піддоні або дошці, вкритій харчовою плівкою, — так вони не створять ком, що потім неможливо роз'єднати;
- помістити в морозилку — добре, якщо в холодильнику є функція Superfrost, бо чим швидше замерзнуть фрукти, тим більше вітамінів в них залишиться;
- пересипати у спеціальні пакети з застібкою zip-lock — звичайна тара, з не стійкого до морозу матеріалу, рветься;
- видалити з пакетів все повітря — щоб запобігти розмноженню бактерій.
Правила зберігання
Уникнути розчарувань при користуванні замороженими фруктами допоможе також дотримання інструкції щодо їх зберігання. Тут правила наступні:
- тримайте фрукти щільно закритими, щоб вони не вбирали сторонні запахи;
- напишіть на пакетах дату заморозки, щоб своєчасно використати заготівлі;
- не кладіть розморожені фрукти знову до морозилки, інакше вони зіпсуються й можуть викликати харчові отруєння;
- робіть заготівлі окремими порціями — так їх використовувати зручніше, й не псується решта;
- розміщуйте заморожені плоди в глибині морозильної камери, бо біля дверцят вони страждатимуть від температурних перепадів, термін їх зберігання скорочуватиметься.
Мати взимку власні літні фрукти допоможе точне дотримання правил їх заморожування та холодильник з відповідними можливостями.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!