Що відбувається на валютному ринку
Актуально

Що відбувається на валютному ринку

27 липня 2022, 16:27
0
0
Сподобалось?
0

Курс долара в першій половині липня дещо підвищився, за очікуваннями НБУ ситуація може змінитись, адже викликана психологічними факторами. Прогнозувати курс валюти в даних умовах практично неможливо, багато залежить від ситуації на фронті. Також долар укріпився відносно євро, вперше за 20 років встановився паритет, але згодом євро став знову дорожчим.

Яким буде курс в ІІІ кварталі 2022 року

Раніше експерти прогнозували курс в районі 40 гривень за долар, як тільки НБУ відпустить фіксований курс. Долар так і подорожчав, хоча регулятор курс не відпустив, а підвищив його одразу на 25% – до 36,56 грн/дол. Експерти прогнозують можливе просідання курсу до 36-38 грн/дол. після першої реакції ринку і такого стрибку. 

Але в реальності все буде залежати від ситуації на фронті та чи станеться низка позитивних змін:

  1. Чи будуть розблоковані українські морські порти та забезпечений експорт зерна в достатніх об’ємах, щоб збільшити надходження валютної виручки в країну.
  2. Чи збільшиться реальне надходження міжнародної фінансової допомоги в бюджет України, щоб зупинити друкарській верстат НБУ та фінансування бюджету за рахунок викупу державних облігацій емісійною гривнею.
  3. Чи сповільняться темпи падіння економіки України, а частка непрацюючих підприємств скоротиться з 14% до 8-10%.
  4. Чи вийде збирати $1,6-2 млрд з відновленого оподаткування імпортних товарів.
  5. Чи буде реструктуризація державного боргу України.
  6. Чи зможе Нафтогаз купити валюту та газ у достатній кількості.
  7. Чи не виникне нових форс-мажорів у фінансовій системі України.

Зростання курсу валют сприятиме подорожчанню імпортних товарів, тому встигніть зробити планові покупки, поки телевізори, ноутбуки та пральні машинки у Рівному продаються за старими цінами.

Курс долар-євро

Курс євро декілька днів перебував в паритеті з доларом, були випадки що й опускався на 1 цент нижче долара. Причинами такої ситуації є:

  1. Федрезерв США більш стрімко підвищує ставки для стримування інфляції, ніж Європейський Центральний банк.
  2. Можлива рецесія економіки та енергетична криза в Європі, що виникла внаслідок загрози припинення поставок російського газу.

ЄЦБ лише 21 липня підвищив відсоткові ставки вперше з 2011 року для боротьби з інфляцією, яка досягла рекордних 8,6%. Також ЄЦБ міг би втрутитися, продаючи долари, щоб підтримати валюту, як це було у 2000 році, коли євро впав приблизно до 0,83 долара.

Одні прогнози говорять, що євро відновиться до 1-1,09 долара в ІІІ кв. 2022р., з короткотривалими зниженнями до 0,95 долара. Інші не очікують поновлення вартості євро, якщо газової кризи не вийде уникнути. В будь-якому випадку економіка Єврозоюзу страждає більше від війни в Україні, ніж економіка США.

Зниження вартості євро відносно долару стане причиною переоцінки золотовалютних резервів, номінованих у євро (так в червні ЗВР України зменшились на 155 млн. дол. за рахунок переоцінки активів), та призведе до збільшення імпорту з Європи, тому що курс вигідніший. Тому, обираючи продавців імпортних товарів, завжди дивіться на тих, хто пропонує найвигідніші умови: у Рівному – це магазин Алло Юа.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися