Почаділи через генератор
Актуально

Почаділи через генератор

18 грудня 2022, 18:22
0
0
Сподобалось?
0

Через постійні обстріли рашистами об’єктів енергетичної інфраструктури в країні почали на кілька годин вимикати світло. Не така уже й велика біда, коли подумати, що наші захисники місяцями під обстрілами і не мають елементарного. Але багато хто хоче комфорту, тому й кинулися купувати генератори. Гроші викидають великі на це диво-техніки, а як правильно його встановлювати, не знають. І саме це призводить до біди.

Постраждала навіть чотирирічна дитина

Майже щотижня з’являються повідомлення з різних регіонів України про людей, які отруїлися чадним газом від працюючого генератора. На Київщині жінку вдалося врятувати, а 60-літнього чоловіка – ні. На Одещині у гаражі медики знайшли тіла 14-річного підлітка та 77-річного чоловіка, які загинули через роботу генератора.

Трагічний випадок стався у Гостомелі. У дім притягнули генератор. Спершу стало погано 72-річній бабусі, потім чотирирічній онучці. Погіршився стан також у 12-річної дівчинки та 48-річного батька. Добре, що медикам вдалося їх врятувати. Людей закликають бути обачними і уважно читати інструкцію, щоб знати, як правильно встановлювати генератор.

Не тягніть його в хату і не накривайте!

Експерти кажуть, що новачки можуть одразу стикнутися з купою проблем, купивши цей прилад. Насамперед неправильне підключення генераторів створює загрозу ураження електрострумом. Запам’ятайте: їх не можна встановлювати у будинках і квартирах, навіть на балконі. Вони мають бути лишень на відкритому повітрі не менш ніж за шість метрів від вікон, дверей або гаражів, а відстань до стін та іншого обладнання має становити понад один метр. Зверніть увагу, що пристрій має бути сухим, тож його потрібно захистити від опадів. Зробити підставку, аби не траплялося підтоплень. Якщо торкнетеся мокрого генератора, ризикуєте отримати удар струмом. Коли закінчиться пальне, дайте йому охолонути, бо інакше може спалахнути пожежа. З цієї ж причини забороняється поруч тримати запас бензину. Тож якщо придбали генератор, подбайте й про те, аби безпечно його використовувати. Щоб не наробити біди ні собі, ні іншим.

Яка має бути потужність?

У містах майже всі торгові точки працюють на генераторах. За словами експертів магазинам вистачає його потужності у 5 кВт. А якщо брати для дому, то потрібно врахувати свої потреби. Наприклад, якщо вам потрібно лише для насосу, аби працювало автономне опалення, то вистачить і 1 кВт. Якщо хочете більшої розкоші: вмикати холодильник, пральну машину та інше – потрібно більшу потужність. Але врахуйте, що більший генератор – то більший і розхід палива у ньому. Можна орієнтуватися приблизно так: година роботи – літр бензину.

Тому, коли думаєте купувати генератор, аби працював удома холодильник, слід добре порахувати, чи варта шкірка вичинки. Бо може вийти, що вартість зберігання продуктів у рази перевищить їх вартість.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися