Годування собаки: чому не варто давати їжу, як заслугу
Актуально

Годування собаки: чому не варто давати їжу, як заслугу

19 грудня 2022, 11:33
0
0
Сподобалось?
0

Багато методів дресирування пропагандують ідею, що собака має заслужити їжу. Тож перед кожним прийомом їжі їй доводиться буквально відробляти свою порцію. Це не зовсім вірно, як з ідеологічної точки зору, так і з професійної. Бо собака, як і будь який інший домашній улюбленець має право на те, щоб бути годованим своїм господарем. І не тільки коли старанно виконує команди, а й просто по факту свого існування.

Чому годування не варто використовувати, як метод тренування собаки

Звісно під час дресирувань господар використовує смаколики. Це як надати бонус на депозит у казино віп за вірно виконане завдання. Але дивно, коли замість задоволення базових потреб, якими є харчування, господар намагається годувати собаку лише за гарну поведінку. Коли людина приймає рішення взяти в дім собаку, то потрібно забезпечити її всім необхідним, в першу чергу харчуванням.

Годування як винагорода не творить дива у поведінці тварини. Воно не підходить, ні для формування контакту, ні для послуху. Є кілька ситуацій, коли за допомогою харчування можна скорегувати поведінку, але їх небагато. Тож:

  • смаколики можна використовувати, як позитивне підкріплення;
  • ритуал годування є дуже важливим, потрібно, щоб собака отримував їжу в певний час. Для тварин, як і для людей, дуже важливий сталий та зрозумілий розпорядок дня.

Якщо ж господар використовує годування, виключно як винагороду, він може зашкодити психічному стану тварини.

Що відбувається з собакою, якщо годувати її тільки за роботу

Годування є найважливішим ритуалом, на якому базується стабільна психіка тварини. Собаки є прибічниками передбачуваності, які важко переносять зміни. Коли в житті тварини немає такого важливого ритуалу, кількість зрозумілих та бажаних процесів зменшується. А їх і так у житті тварини не дуже багато:

  • прогулянки;
  • миття лап;
  • годування;
  • ігри;
  • відхід до сну.

Тож прибираючи харчування, як ритуал, ви забираєте в свого улюбленця 1/5 від його базових процесів.

Це може призвести до:

  • підвищення тривожності;
  • порушень харчової поведінки;
  • проблем у дресируванні.

Необхідність заробляти їжу робить тварину знервованою. Мова не тільки про те, щоб змушувати собаку виконувати трюки за їжу. Можливість розпочати їсти лише за командою не робить собаку слухняною, вона змушує тварину сприймати їжу, як надто цінний ресурс. А це може призвести до занадто швидкого поїдання, харчової агресії, намаганні вхопити щось із землі. Результатом може стати отруєння та шлункові розлади.

Собаки, які їдять за командою здаються дуже слухняними. Але насправді єдине, про що вони можуть думати — це саме їжа. Господар думає, що собака радо сприймає всі його команди, а насправді тварина просто хоче їсти. В результаті така тварина може втратити будь-який інтерес до тренувань, якщо вони не будуть підкріплені смаколиками. І одного разу просто відмовиться підійти до власника, якщо в нього в руці не буде жаданого пакетика з кормом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися