Чому змінюється курс криптовалют і як підібрати оптимальний момент для угоди
Актуально

Чому змінюється курс криптовалют і як підібрати оптимальний момент для угоди

20 грудня 2022, 12:39
0
0
Сподобалось?
0

Увага до цифрових монет з кожним роком зростає. Існує багато причин, чому цікавить криптовалюта: курс відстежується для її продажу, виведення зароблених криптоактивів у фіат або з цікавості. Самостійно вивчити великий обсяг постійно мінливих даних для котирування хоча б кількох десятків найпопулярніших коїнів досить складно. Тому користувачі використовують спеціальні сервіси, яких на ринку стає дедалі більше.

Як працює ринок криптовалют: відмінність у формуванні курсів крипт і фіатів

І у національних платіжних засобів, і у цифрових валют є одна спільна риса – вони не мають забезпечення активами. На цінність фіату впливають такі фактори:

  • Економічна ситуація у країні
  • Рівень довіри людей до монет
  • Політика урядів

Просте правило, як працює ринок криптовалют: він безпосередньо залежить від попиту та пропозиції. Як правило, крипта випускається в обмеженій кількості. Наприклад, гранична емісія Біткоіна становить 21 мільйон. Фіатні засоби випускаються центральними банками. З цієї причини вони схильні до процесу інфляції. Центральний банк може штучним способом знижувати чи підвищувати вартість національних грошей. Здійснювати такі маніпуляції можна за допомогою валютної інтервенції.

Ціноутворення криптоактивів відбувається на підставі низки критеріїв:

  • Висвітлення у ЗМІ. За позитивних заяв вартість коїнів зростає.
  • Громадські настрої, які можуть змінювати котирування в обидві сторони.
  • Практична користь проєкту.

Якщо випущена криптовалюта вирішує необхідні для галузі завдання, це привертає увагу інвесторів.

Чинники, здатні впливати на вартість крипти

Вибір на користь цифрових монет обумовлений можливістю уникнути світової інфляції. Оскільки такі активи не мають залежності від грошово-кредитної політики центральних банків окремих держав, ціна на криптовалюту формується, виходячи з наступних критеріїв:

  • Пропозиція та попит на ринку.
  • Вартість виробництва під час майнінгу.
  • Світові новини.
  • Доступність.
  • Конкуруючі проєкти.
  • Настрій великих інвесторів.

Вивчаючи, від чого залежить ціна криптовалюти, актуальні дані відображають тенденції попиту, що склалися, і пропозиції на кожен окремий вид коїнів. Тут діють прості правила: коли високий попит і користувачі більше купують монету, ніж продають, ціна зростає. Це працює й у зворотному порядку: якщо на крипторинку більше продавців, ніж покупців, вартість починає падати.

Зв’язок цінових показників із попитом та пропозицією безпосередньо виражений у фіксованому або обмеженому випуску криптовалюти. Це значно впливає на поширеність криптоактиву та його котирування. З цього випливає, що дефіцитні коїни коштують дорожче, а представлені у великій кількості мають низьку вартість. За ціновими коливаннями у режимі реального часу можна спостерігати на криптовалютних біржах. Наприклад, можна відслідковувати показники на платформі WhiteBIT, яка сьогодні є найбільшою в Європі.

Від чого залежить зростання криптовалюти: памп та дамп

Памп має на увазі штучне збільшення вартості цифрових монет за рахунок купівлі їх великими обсягами. У випадку з дампом все відбувається навпаки. Завдяки подібним спекуляціям забезпечені люди спрямовують курс криптоактивів у вигідну для них сторону. Якщо інвестор ще не має великого досвіду у вкладах у таку валюту, то він підхоплює рух котирувань. Після цього спекулянти переходять до продажу купленої під час пампу крипти та фіксації прибутку.

Криптовалютний ринок – вельми спекулятивний, що пов’язано із відносно низькою капіталізацією. Тому люди, які володіють фінансами, спрямовують курс так, як їм зручно.

Від чого залежить ціна Біткоіна і як орієнтуватися на тренд

Рух Bitcoin в основному відбувається через фон новин. За позитивного настрою на ринку зростає попит. За підвищеного бажання користувачів купувати курс рветься вгору. Але також і великі падіння спостерігаються за поганих новин про BTC.

Якщо простими словами, то тренд є напрямом руху вартості криптоактиву. Але зовсім непросто визначити ці тенденції. Крипта, як правило, виявляє дуже високу волатильність. Через це ціноутворення Bitcoin схоже на низку різких злетів і падінь.

Варто розібратися, від чого залежить ціна Біткоїна у такому разі. Технічні аналітики переважно не беруть до уваги стрибки волатильності. Вони прогнозують зростаючий тренд, коли на графіку присутні вищі максимуми та мінімуми. Це працює і у зворотному порядку. Якщо графік демонструє послідовність низьких максимумів і мінімумів, це вказує на низхідний тренд. Існує також бічний тренд. При такому варіанті курс значно не підвищується та не знижується. Кожен тренд може тривати різний період. Він може бути коротко-, середньо- або довгостроковим.

Як за ціною криптовалюти вибирати час угоди

Дізнавшись, від чого залежить зростання криптовалюти та зниження її вартості, можна переходити до вивчення способів визначення потрібного моменту для проведення операцій. Нижче представлено три найпопулярніші рекомендації.

  1. Для продажу коїнів може стати каталізатором хайп у ЗМІ про досягнення пікової ціни. Вигідно обміняти їх можна на стейблкоїни, оскільки вони мають прив’язку до долара. Таке рішення дозволяє зафіксувати прибуток та уникнути втрат, пов’язаних із комісіями за виведення у фіатні гроші.
  2. Психологічний чинник. Він будується на тому, що покупка відбувається на очікуваннях, а продаж – на новинах. У ході чуток про майбутні події збільшується ажіотаж і, відповідно, курс. А ось новини про те, що вже сталося, можуть розгорнути вартість криптовалют у зворотному напрямку.
  3. Індекс відносної сили дає можливість визначити статус криптоактиву – перепродаж чи перекуп. Якщо значення RSI становить менше 30%, це говорить про перепродаж криптовалюты. Як результат – незабаром пропозиція зміниться попитом.

Зауважте, що при такому розмаїтті сигналів жоден з них не дає гарантії успіху. Щоб визначити відповідний період для угоди, потрібно враховувати капіталізацію, стан всього сектора, технічний та фундаментальний аналіз та ін.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися