Як правильно відкривати шампанське
Актуально

Як правильно відкривати шампанське

18 травня 2023, 17:32
0
0
Сподобалось?
0

Відкорковування шампанського — обов’язковий святковий ритуал. Процес видається простим, однак трапляються труднощі, коли не вистачає досвіду. Гості не ховатимуться під стіл, а солодкий гейзер не проллється на ошатний одяг, якщо скористатися покроковою інструкцією.

Шампанський етикет: що завчасно купити та підготувати

Насамперед — оригінальний ігристий напій. Зробити це можна за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/shampanskoe.html. Шампанське подається охолодженим. Оптимальний показник температури — 8 ⁰С. Тому зберігайте слабоалкогольний напій у холодильнику. Скористайтеся відерцем із льодом перед подачею. Якщо шампанське тепле, а гості на порозі, підготуйте суміш із льоду та води в пропорції 1:1. Занурте пляшку, наскільки це можливо.

Уникайте струшування ігристого напою. Тиск, що створюється всередині, втричі перевищує показник в автомобільних шинах. Безпека — на першому місці. Тому залиште шампанське «у спокої» на 2–3 години, та лише після цього відкорковуйте в компанії гостей.

Як швидко та легко відкрити пляшку

Якщо шампанське охолоджувалося у відерці з льодом, переконайтеся, що поверхня пляшки суха. Скористайтеся кухонним рушником або столовою серветкою, якими для кращої фіксації вкрийте пробку та металеву вуздечку (мюзле). Тепер:

  1. Акуратно зніміть захисну фольгу. Не послаблюйте мюзле, якщо не плануєте відразу відкорковувати алкоголь. Коли будете готові, прокрутіть кінчик захисної вуздечки 5–6 разів. Великий палець потрібно зафіксувати на пробці.
  2. Візьміть пляшку в домінантну руку під кутом 35–45⁰. Основу притисніть до краю стегна. Скеруйте її в безпечному напрямку, де немає людей, тварин, крихких предметів. Випуклий кінець пробки зафіксуйте в протилежній долоні.
  3. Повільно провертайте вперед і назад пляшку, а не пробку. Поступово відстань між руками збільшуватиметься. Коли відчуєте тиск, що виштовхує пробку, зупиніться.

Подальші кроки залежать від очікуваного результату. Для відкорковування з мінімальними звуками й втратами алкоголю потрібно сповільнитися на фінальному етапі. Міцно тримайте пробку. Легенько натискайте великим пальцем з-під краю, поки вона не вислизне.

Якщо хочеться трохи сміху та солодких бризок, перш ніж остаточно відкоркувати шампанське, потрібно його легенько потрусити. Після підсилення карбонізації виштовхуйте пробку великим пальцем із гучним звуком.

Як подавати шампанське

Використовуйте для подачі спеціальні келихи-тюльпани. Під час розливання шампанського тримайте бокал вертикально. Заповніть його на 30%. Переходьте до інших гостей, а потім по колу долийте ігристий напій, коли осяде пінка. Французи ніколи не торкаються склянок кінчиком пляшки. Адже продукція витримується в підвалах, тому може забруднити келих.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися