Все, що залишилося від будинку Олексія ШВОРАКА
Кримінал

Убив брата і порубав його тіло?

3 березня 2018, 15:57
0
0
Сподобалось?
0

Кривава драма у поліському селі

У редакцію зателефонували читачі і повідомили шокуючи новину. Минулого тижня у селі Карасин Камінь-Каширського району брат убив брата, тіло розчленував, а щоб приховати злочин, підпалив хату. Ми вирішили на місці переконатися, що насправді відбулося у Каарасині.

Пожежу гасили всією вулицею

Для жителів села ця історія розпочалася рано-вранці. Люди тільки почали худобу порати, як побачили з-під даху хати Олексія Шворака полум’я. Вся вулиця покинула свої справи і кинулася на допомогу. Воду почали тягати з колодязя, бензопилою прорубали лід у водоймі метрів за 200 від будинку… Близько п’ятдесяти людей намагалися боротися з вогнем – боялися, що він перекинеться на сусідні обійстя, адже на вулиці дуже щільна забудова. Як розповіли очевидці, пощастило, що того ранку не було вітру, бо хата Олексія дуже швидко згоріла дотла. Чули, як рятувальники запитували у чоловіка, чи ще хтось є всередині. Той же відповів, що жив сам.

– Погорілець прийшов у сільську раду. Мене цікавило, чи має він де жити, – зазначила сільський голова Марина Мартинюк. – Він відповів, що спробує домовитися з колишньою дружиною Наталею, щоб якийсь час у неї перебути. На тому наша розмова й закінчилася.

Так трапилося, що в цей самий час у сільській раді у справах була  жителька Ковеля Людмила. Жінка бідкалася, що другий день не може зв’язатися зі своїм рідним братом Толею, який мешкає у сусідній Карпилівці. На дверях його хати замок, на снігу навіть слідів не видно. Такого раніше не було.

– Я ще сказала жінці, щоб дала знати, як знайде брата. У цей час мене відкликали мої працівники і повідомили, що дзвонила сусідка колишньої дружини нашого пого­рільця. Чула, як діти говорили, що батько до них вночі приходив і казав, що вбив Зека – так у селі називали Анатолія за «гострий» погляд, хоча він був людиною сумирною, навіть на собаку голос не підвищував. А ще Олексій казав, що себе вб’є і хату спалить. Я негайно подзвонила у поліцію, а сама пішла на згарище. Із собою взяла чоловіка, він керівник нашої «Варти порядку».

А люди у селі почали шепотітися, що бачили ж, як за два дні до пожежі Анатолій пішов з Олексієм до нього додому – чоло­віки були двоюрідними братами.

Прийшов серед ночі попрощатися з дітьми

Олексія побоювалися і в Карасині, і в Карпилівці, де проживав з жінкою і дітьми. Він, кажуть, чоловік «нарваний». Бив свою колишню дружину Наталю, через що вона з ним і розлучилася. Хоча мали шестеро спільних діток. Меншому зараз чотири рочки.

Наталя каже, що 15 років його терпіла, але все має межу. І коли вирішила з ним розлучитися, він хотів схилити на свій бік дітей.

– Я перед самим розводом втекла до своїх старших дочок, – згадує жінка. – А він став допитувати сина Альошу, за ким він буде свідчити в суді. Той відповів, що за мною, і скаже правду, як він бив, іздівався наді мною і над дітьми... Батько вдарив його по лицю, взяв ножа і приставив до шиї. То я вже потім дізналася. То він на дитину руку підняв? Написала заяву, і Олексію присудили півроку. Але вийшов він через чотири місяці за законом Савченко і став жити у батьківській хаті в Карасині.  

Відтоді уже років два у нього нападів агресії не було чи, можливо, він їх вміло приховував – достеменно сказати важко. Сусідка Галина розповіла, що жив сумирно, майже ні з ким не спілкувався, компаній до себе не водив.

– Він все хотів до нас вернутися, – каже колишня дружина Наташа. – Але я не пускала. Боялася і за себе, і за дітей. А то прийшов вночі із суботи на неділю, розбудив мене і став казати, що «таке наробив, таке наробив, Зека вбив». Я, чесно, не повірила, бо він весь час молов, що то когось вб’є, то себе вб’є і хату спалить… Думала про одне: швидше б пішов. А він странно поводився. Вранці з дітьми почав гратися, то сміявся, то плакав. А виявляється, так прощався. Карточку пенсійну мені віддав і сказав, щоб їхала до нього «добро» забирати. Щоб відстав, дітей з ним послала. Ті цілий віз попривозили всього. Розказували, що батько їх до хати не пускав. А коли зайшли, то побачили посередині калюжу крові… Ще подумала: де вона взялася? Повірити не могла, що Олексій Толю міг вбити… Вони ніколи не сварилися. А потім ще й хату підпалив.

Обгоріле тіло нанюхав собака

Коли на місце згарища приїхали поліція та експерти, то обгоріле тіло виявили під ліжком. Діставали його частинами. Можливо, тому люди й почали говорити про роз­членовані рештки.

– Фрагменти тіла склали і відтворили. Воно було цілим, – запевнила сільський голова Марина Мартинюк. – Поки ми чекали поліцію, на згарище забіг сусідський собака і одразу почав ритися на місці, де стояло ліжко. А звідти ще дим йшов. Я хотіла відігнати його, і побачила кістку. Звідки люди взяли, що тіло було розкидане – не можу зрозуміти. Такого не було. А от шрам в Олексія на шиї від вуха до вуха я бачила. На місці злочину виявили порвану шнурівку з петлею.

Як саме Олексій вбив свого брата, у селі різне говорять: одні – що вдарив його сковорідкою, інші – що забив ногами. Але як саме було вбито Анатолія, з’ясує слідство. У прес-службі волинської поліції повідомили, що зараз встановлюють причини та обставини злочину. Проти Олексія порушено кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу – умисне вбивство. Йому загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Фото автора    

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися