Віктор МОХОВ після звільнення
Кримінал

Вийшов на волю російський маніяк, який викрав двох дівчат і ґвалтував їх майже 4 роки

4 квітня 2021, 14:14
0
-2
Сподобалось?
-2

На початку березня цього року на волю вийшов Віктор Мохов, відомий як скопинський маніяк. У вересні 2000-го 50-річний слюсар з містечка Скопин Рязанської області викрав з вулиці двох школярок. Майже чотири роки він утримував їх у спеціально зробленому бункері й ґвалтував. Був засуджений лише на сімнадцять років, які вже відсидів. І почувався на зоні, за його словами, геть непогано.

Пологи у зґвалтованої подруги приймала інша жертва

…14-річна Катя і 17-річна Олена того злощасного вечора поверталися додому зі святкування дня Віри, Надії, Любові. Йшли пішки, коли зупинилася машина і водій запропонував підвезти їх. За кермом був старший чоловік, тому дівчата погодилися. У салоні сидів ще один хтось (як виявилося пізніше, це була замаскована спільниця). Дівчатам запропонували випити за свято, але вони почали відмовлятися. Та щоб не образити попутників, змушені були трохи пригубити. Далі вони мало пам’ятають, як доїхали до будинку водія, бо в пляшку з горілкою було підсипане снодійне. І «дядя Вітя» тут же зажадав молодшу дівчину. За відмову від сексу його спільниця готова була спустити на бідолашних голодних собак. Зґвалтувавши 14-річну Катю, яка була ще незайманою, зловмисник своїх жертв додому не відпустив, як обіцяв, а загнав у бункер під гаражем. Відтоді для дівчат почався жах довжиною у три з половиною роки.

Спочатку дівчата кричали і стукали в стіни, сподіваючись, що їх хтось почує. Мохов почав погрожувати, що вони тут здохнуть. Приходив майже щодня, приносив їжу і ґвалтував. Задовольняв свою хвору хіть винахідливо, використовуючи «Камасутру» і навіть еротичну білизну своїм бранкам купував. За непокору бив гумовим шлангом і травив сльозогінним газом, погрожуючи перекрити повітря в бункері. Милися секс-рабині один раз у два тижні у пластиковому тазику. За роки неволі Олена тричі вагітніла. Вона народила в бункері двох дітей (третя вагітність вже була на волі). Пологи приймати довелося Каті за допомогою підручника з акушерства, який кинув у підвал Мохов. Воду гріла кип’ятильником у банці, ножиці дезінфікувала, коли перерізала пуповину. Народжені немовлята по кілька місяців жили біля них у бункері. Без сонця та повітря, у вологій смердючій норі. Потім ґвалтівник їх забирав, клав у картонну коробку з-під взуття і, як не дивно, не вбивав, а… підкидав під двері якоїсь квартири у багатоповерхівці. Щоб не збожеволіти, полонянки малювали, писали вірші, робили якісь вироби. І не втрачали надії, що рано чи пізно цей жах закінчиться…

Встигла передати записку

І той день таки настав. Якось Мохов спустився по одну з дівчат, бо у нього визрів план поповнити свій підземний гарем новою наложницею – юнкою, яку взяв до себе на квартиру. Катя мала піти з ним нагору і там представитися родичкою. На вечірці, яку організував, маніяк мав підсипати снодійне своїй квартирантці, щоб без проблем доправити її у підземелля. Але та відмовилася з ними випивати, а Катя встигла непомітно покласти у коробку з-під касети приготовану записку, у якій повідомила, що ніяка вона не родичка, а полонянка маніяка. Через трохи на обійстя Мохова нагрянули правоохоронці. Вони довго не могли знайти вхід у добре замаскований бункер, навіть засумнівалися, чи ту людину підозрюють у страшному злочині. До підземного лігва маніяка вели багато дверей, магнітів, люків, а проникнути туди можна було лише по-пластунськи. Стіни там були завтовшки шість метрів! Не дивно, що полонянок ніхто не чув. Мохов, коли будував бункер, сусідам казав, ніби це звичайний підвал.

Гараж, під яким маніяк облаштував бункер

Після звільнення доля дівчат склалася по-різному. Обидві вони вийшли заміж, проте Олена дітей більше не народила. Вона навідріз відмовлялася говорити про пережите з журналістами. За одкровення потерпілій навіть пообіцяли допомогти знайти дітей, народжених нею в неволі. Але їй цього не треба. Все, що нагадує про жах пережитого у бункері, вона хоче забути назавжди. Катя ж, навпаки, часто виступає на телебаченні і навіть книгу написала.

Збоченець хоче розшукати своїх дітей

І ось їхній ґвалтівник, відсидівши від дзвінка до дзвінка весь термін, уже на волі. Його звільнення на початку березня привернуло увагу всіх російських ЗМІ. Журналісти описують кожен крок скопинського маніяка. Телеканали ледь не билися за право першими взяти у нього інтерв’ю. Наче це герой Росії, а не педофіл-збоченець. Навіть літак по нього у Саратовську область присилали, щоб якомога швидше доставити в Москву. Розмовляти він погодився з Ксенією Собчак. Мохов вихвалявся, що заробив за своє одкровення «мішок грошей», які збирається витратити на півдні. І ніби вже знайшов собі подругу життя, поки сидів. А ще у нього є мрія – знайти своїх дітей, яких він підкинув незнайомим людям. Хлопцям вже по 18 і 20 років, звати їх Влад та Олег. Заодно «дядя Вітя» пожартував, що готовий Олені, у якої немає дітей, «допомогти» завагітніти, бо вона від нього таки тричі народжувала у його бункері. А взагалі дівчаток своїх він «любив». А ще зізнався, що й досі «кохає» Катю. Олена після звільнення ґвалтівника вже попросила захисту в поліції. Хоча слідчий, який вів цю справу, вважає, що тепер 71-річний Мохов уже нічого не може зробити своїм секс-рабиням.

За схожим сценарієм діяв і так званий клівлендський маніяк у США. 53-літній Аріель Кастро викрав трьох дівчат (їм було 14, 16 і 21 рік) і утримував одинадцять років. Злочинця арештували у травні 2013-го, коли одній з бранок вдалося зламати двері й покликати на допомогу. Американський суд, на відміну від російського, засудив маніяка-збоченця до довічного ув’язнення та до тисячі років тюрми без можливості умовно-дострокового звільнення. У вересні 2013 року його було знайдено повішеним у камері.  Ще страшніший випадок стався в австрійському містечку Амштеттен, де у підвалі будинку місцевий житель Йозеф Фрітцль 24 роки утримував свою рідну дочку Елізабет. За цей час вона народила від нього семеро дітей. А врятуватися невільниці вдалося теж завдяки записці, яку вона поклала у кишеню своєї дочки. Коли та потрапила до лікарні, медики знайшли благання про допомогу її матері.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися