Загиблих дівчат поховали поруч
Кримінал

Утік з головою убитої дівчини і ховався 15 років

11 липня 2021, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

Про цю страшну аварію, що сталася у жовтні 2005-го, говорила вся Україна. Писав про неї і «Вісник+К». Тоді водій іномарки у селі Петриків Тернопільського району збив на смерть двох дівчат, котрі поверталися з танців додому. Одній з них після удару лобове скло відрізало голову! Та водія це не зупинило. З дівочою головою у салоні він поїхав далі!

Відтоді 15 років убивця, будучи у міжнародному розшуку, насолоджувався життям безкарно. Хоч правоохоронці добре знали його ім’я та прізвище, коло друзів і родичів, які працювали за кордоном. І ось днями винуватець аварії прийшов у поліцію… сам. Замучили докори сумління чи з’явилася надія на те, що давня справа таки зійде йому з рук?

Сестра-близнючка вижила, бо йшла позаду

Та жахлива ніч, як сьогодні, стоїть перед очима Зоряни Козлюк – сестри-близнючки однієї із загиблих у тій трагедії. Їй та Світлані тоді було по 17. Дівчата пізно поверталися з дискотеки з Тернополя. Йшли пішки, не поспішаючи, гомоніли, сміялись. Адже село Петриків розташоване на околиці обласного центру, тож додому – зовсім близько. З ними за компанію поверталися й на рік молодша подруга Наталя Гнатієвич та ще кілька хлопців. Молодь, розбившись на два гурти, йшла обабіч дороги. Світлана з Наталею та одним юнаком попереду, Зоряна з іншим позаду. До домівок лишалися якісь метри.

Раптом повз на шаленій швидкості промчав автомобіль. Зоряна одразу й не збагнула, що сталося. Та коли вона підбігла до місця аварії, серце мало не вистрибнуло з грудей. Адже побачила страшну картину: на землі лежало… обезголовлене тіло Наталі, за тридцять метрів – закривавлений труп сестри.

Як виявилося, у тій аварії хлопчина, що супроводжував дівчат попереду, дивом вцілів. Він відразу побіг у найближчу хату, щоб повідомити про лихо. Господарі викликали швидку та поліцію, а самі тим часом намагалися трохи заспокоїти молодих людей, які пережили неймовірний шок (пізніше їх усіх, очевидців, відвезли до психоневрологічного диспансеру для надання психологічної допомоги).

Тим часом правоохоронці встановили марку машини-убивці та ім’я того, хто перебував за кермом. І з’ясувалося, що біди на дорозі «Опелем» наробив 26-річний працівник Тернопільської обласної податкової адміністрації Олег Струнь. Начебто у той вечір він святкував щось з товаришем і посварився з дівчиною. Емоції зашкалювали, тож сів за кермо й натиснув на газ. Слідчі, оглядаючи тоді місце аварії, засвідчили: гальмівного шляху не було, тож водій навіть не намагався зупинитися. Він врізався у дівчат і полетів далі.

Голову Наталі ховали окремо

Коли подія набула резонансу, стало відомо, що підозрюваний напередодні був звільнений з роботи за прогул. Але сам він наче крізь землю провалився. Не приходив додому, не з’являвся у друзів. У селі ходили чутки, що Олег втік за кордон. Мовляв, його батько в той час у Росії трудився, тож міг сховати там сина. Й навіть коли через добу в полі за селищем Велика Березовиця, що за 15 кілометрів від Петрикова, знайшовся його автомобіль, у селі вже ніхто не вірив, що Олега вдасться швидко затримати.

– Продам хату, все, що в ній є, але знайду його і на краю світу! – сказала тоді журналістці «Вісника+К» мама Наталі Гнатієвич. У неї це була єдина дитина.

Наталія ГНАТІЄВИЧ

Експерти знову жахалися: весь салон знайденої іномарки був забризканий кров’ю та… мозком. Однак голови Наталі там не було. День за днем правоохоронці прочісували територію довкола, сподіваючись знайти частину тіла, та марно. Тож у домовину бідолашну довелося таки класти без голови. Замість неї припасували муляж, який накрили весільною фатою…

Похорони були страшні. Світлану та Наталю ховали у різні дні. Віддати останню шану дівчатам прийшли сотні людей. Голосне материнське ридання роздирало небо – плач і відчай виривалися з вуст й обіцянка життя покласти, а діждатися заслуженої кари душогубу.

За кілька годин після поховання родина Гнатієвичів пережила ще один шок: голова знайшлася! Лежала неподалік місця, де раніше стояв покинутий автомобіль вбивці. Рідні були упевнені, що відрізану частину тіла туди підкинули.

– Голова була, як жива, – розповідав вітчим Наталі пан Василь, котрий одним з перших побачив її. – Якби вона кілька днів пролежала у лісі, де повно всякої звірини, то мала б інший вигляд. Її десь переховували.

Припустили, що тримали голову в холодильнику, а потім принесли на місце, яке перед цим прочісували десятки разів.

Рідним довелося ще раз пережити поховання. Тривожити бідну спочилу душу не стали – для голови замовили окрему домовину і «підзахоронили» її у могилу дочки.

Одній снився хрест з кров’ю, іншій – цвинтар

Під час поховання рідні ще і ще згадували своїх кровиночок. Якими добрими та світлими ті були, як любили Бога та співали у церковному хорі, шанували батьків, добре вчилися і кожному поспішали на поміч.

Батько Світлани Михайло Козлюк відразу після трагедії розповідав:

– Свєті 5 січня мало 18 років виповнитися. Перед тим, як сталася біда, їй цвинтар снився – що ходила по кладовищу разом з Наталею. Розказувала, а ніхто й подумати не міг, до чого цей сон. А Наталі приснився хрест з кров’ю.

Світлана КОЗЛЮК

Відспівуючи дівчат, парох Петриківської церкви пророка Іллі отець Віктор Здеб про винуватця аварії сказав:

– Це людина із закам’янілим серцем, якій байдуже чуже горе. Він шукатиме виправдання у закону, держави, коли його знайдуть. Але перед Богом він себе не виправдає.

Мати з горя осліпла

Й ось через понад 15 років рідні загиблих дівчат нарешті змогли глянути у вічі вбивці. Усі, крім мами Наталі, – Світлана Свист від горя майже осліпла.

Олег Струнь в останні дні червня сам прийшов у поліцію з повинною. Досі він перебував у міжнародному розшуку Інтерполу, якийсь час навіть очолював топ-10 українців, які скоїли жахливий злочин і втекли від правосуддя. Чому ж тепер здався? Одні упевнені – совість замучила, бо не так легко все життя переховуватися та оглядатися, чи не викрили тебе. Інші пояснюють все більш прозаїчно: злочин Олег скоїв у 2005-му, коли діяв старий Кримінальний кодекс, за яким строк давності справи збігає через п’ятнадцять років. Мовляв, має надію, що тепер відповідати за дві смерті йому не доведеться.

1 липня Тернопільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід для підозрюваного. Чоловік сидів понуро, опустивши голову, в очі рідним убитих дівчат старався не дивитися. А ті плакали в суді й просили одного – довічного позбавлення волі для убивці.

– Довічного, тільки довічного. Щоб тебе земля не носила. Ти забрав у нас найдорожче! Ми 15 років тебе чекали і нічого тобі не забули, – ридали у залі суду жінки.

– Я б тебе зараз задушила і сама сіла! – не могла стримати емоцій мама Наталі.

– Глянь на мене – такою могла б бути зараз і моя сестра! – плакала в суді Зоряна, сестра-близнючка Світлани.

Заслухавши сторони, суд прийняв рішення – залишити підозрюваного Олега Струня під вартою до 27 серпня 2021 року. Яким буде вирок у справі, ми обов’язково повідомимо пізніше.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися