Підпал двох церков у Залізцях на Тернопільщині — диверсія
Кримінал

Підпал двох церков у Залізцях на Тернопільщині — диверсія

13 травня 2014, 14:05
0
0
Сподобалось?
0

Лихо прийшло у селище Залізці Зборівського району на Тернопільщині: вночі 11 травня якісь почвари влаштували пожежі у двох церквах - Покрови Пресвятої Богородиці (УГКЦ) та Пресвятої Трійці (УАПЦ). Храми знаходяться на відстані кілометр один від одного, інтервал між пожежами - півгодини. У тому, що церкви підпалили навмисне, у Залізцях не сумнівається ніхто.  

 

Полум'я не зачепило ікону Богородиці

Спершу загорілося у греко-католицькому храмі. Вогонь побачила працівниця бару, яка о другій годині ночі поверталася з роботи додому. Вона викликала пожежників, люди закалатали у дзвони. Настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці отець Микола Бобровський вважає: якби не ця жінка, випадковий свідок, храму, який діє із 1740 року, могло вже не бути.

Священик розповів, що працівники міліції і СБУ виявили на підлозі захристя залишки легкозаймистої рідини. Вона пропалила підлогу аж до землі, а полум'я, що розповсюдилося, знищило старі хрести, ікони, церковну літературу. Дивним чином не постраждав один образ, Богородиці: вогонь випалив на ньому дерев'яну рамку, розплавив скло, але полотно, вишите бісером, залишилося цілим!

Злочинець (чи злочинці) пробралися у храм, виваживши вікно. Після чорної справи покинули приміщення через двері, зачинені зсередини на гачок. Отже, добре орієнтувалися у просторі. Також нехристі пішли на «діло» не 8-9 травня, коли місцеві жителі разом з міліціонерами цілодобово охороняли важливі об'єкти, а наступної ночі, коли добровільні охоронці мирно спали. Схоже, агресію проти громади було здійснено не без допомоги місцевих.

Прихожани церкви, згадала жителька Залізців Віра Паньків, напередодні пожежі, перед вечірньою відправою, звернули увагу на чоловіка - високого, в окулярах.

- Він зайшов у церкву, поставив на підлогу велику сумку і пішов у захристя, - каже пані Віра. - Тепер гадаємо - чи не диверсант це був. 

Із храму нічого не вкрадено. Та злочинці, крім підпалу, зробили ще одну капость: витягнули з кіота чаші зі святими дарами і висипали їх на престол. Слідчі не знайшли на предметах, яких могли торкатися руки варварів, жодного відбитка пальців.

Усі наслідки безчинств віряни прибрали ще до світанку, щоб на ранок, як зазвичай, у церкві можна було провести недільну відправу.

 

«То, певно, вже війна йде»

Під час пожежі у другій церкві почерк був той же: «герострати» витиснули вікно і проникли приміщення храму. Хоча пожежники відзвітували, що пожежу ліквідовано їхніми силами, основну роботу до їх приїзду зробили хлопці, які поверталися з «кавалірки».

- Десь 50 хлопців носили відрами воду з криниці і гасили пожежу, хтось бив у дзвони, - розповіла Леся Владика, яка прислуговує у храмі. - Моя свекруха, коли почула дзвони, сказала: «То, певно, вже війна йде».

Збитки у 90-літньому храмі Пресвятої Трійці великі. Всередині потрібно буде робити капітальний ремонт. Можливо, вдасться частково відновити сильно обгоріле Євангеліє XVII століття, а от 30 фелонів, три обрядові чаші, чотири вінці для проведення обряду вінчання, церковні книги, старі ікони втрачено назавжди.

Поки причини виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюють, настоятелі потерпілих церков телефонують колегам в усіх населених пунктах, аби пильнували свої храми. Береженого Бог береже, особливо у такий буремний час.

Світлана КЛОС,

Тернопільська область

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися