СБУ викрила російських агентів у Кабміні і торгово-промисловій палаті (відео)
Кримінал

СБУ викрила російських агентів у Кабміні і торгово-промисловій палаті (відео)

21 червня 2022, 11:36
0
1
Сподобалось?
1

Щоб знешкодити агентурну мережу контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію. У результаті у Києві затримала завідувача відділу Секретаріату Кабміну і керівника однієї з дирекцій ТПП. Посадовці передавали ворогу розвідінформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців. Російські куратори платили їм за інформацію від 2 до 15 тисяч доларів за завдання.

Як встановила СБУ, урядовця завербували у 2012 році під час подорожі в Росію два кадрові співробітники ФСБ. З тієї поїздки чиновник повернувся, вже маючи оперативний псевдонім, мобільний телефон для зв’язку та завдання збирати таємну інформацію, яка циркулює в Кабміні.

Секретні документи зловмисник або роздруковував, або фотографував і зберігав на флешці. А для передачі файлів домовлявся через закритий Telegram-канал про зустріч зі своїм «зв’язковим» – одним із працівників Торгово-промислової палати.

«Зв’язківця» теж завербували у Москві співробітники 5 служби ФСБ. Свій інструктаж співробітник ТПП отримував згодом у тимчасово окупованому Сімферополі. СБУ ідентифікувала одного з тих, хто готував його, як агента – це представник 5 служби ФСБ Юрій Водолазкій.

«Винагороду» зв’язковий отримував під час особистих зустрічей із кураторами. Вони відбувалися в Криму чи у третіх країнах. Зазвичай ФСБ платила йому за двох, а вже в Києві він розподіляв гроші. Ще він займався підбором інших «кандидатів» для вербування.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися