«Карала» рідних і знайомих смертельним талієм
Кримінал

«Карала» рідних і знайомих смертельним талієм

30 квітня 2023, 17:29
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно країну потрясла історія про те, як жінка мстила своїм колишнім коханцям і труїла їх талієм. «Вісник+К» писав про неї. Історія цієї отруйниці багатьом нагадала резонансну київську справу кінця 1980-х років. Злочинниці тоді винесли смертний вирок.

Підсипала отруту навіть школярам

17 та 18 березня 1987 року відразу кілька учнів і працівників шістнадцятої школи Києва опинилися в лікарні з ознаками харчового отруєння. Двоє дітей і двоє дорослих відразу померли. Ще дев’ятеро людей перебували в реанімації. Лікарі спочатку думали, що у постраждалих грип або кишкова інфекція. Та через деякий час у потерпілих почало випадати волосся. Запідозрили отруєння й порушили кримінальну справу. Слідчим у ній тоді був колишній заступник генпрокурора Олексій Баганець (свого часу він був прокурором Волинської області).

Допитавши потерпілих, які залишилися в живих, було встановлено, що всі вони відчули нездужання напередодні після обіду в шкільній їдальні. Їли гречану кашу і печінку. Коли виникло питання, чи контролював хто-небудь якість їжі в школі, з’ясувалося, що відповідальна медична сестра-дієтолог Наталія Кухаренко померла за два тижні до масового отруєння. Офіційною причиною її смерті стало серцево-судинне захворювання. Однак обставини смерті Кухаренко викликали у слідства сумніви, тому її тіло ексгумували. В результаті відповідних досліджень у тканинах трупа медсестри були знайдені сліди талію. Після цього провели обшуки у всіх, хто мав відношення до харчоблоку. Вдома у посудомийниці Тамари Іванютіної знайшли «Рідину Флерічі». У її складі є талій. Іванютіну заарештували, вона написала явку з повинною і зізналась у скоєному. Мотиви вбивці шокували навіть досвідчених слідчих. Нею рухала дріб’язкова побутова помста. Приводом для скоєння злочину, за твердженням Іванютіної, стало те, що шестикласники, які обідали в їдальні, відмовилися розставляти столи й стільці, і вона вирішила «покарати їх». Крім того, Іванютіна хотіла забирати відходи з їдальні, бо тримала вдома свиней та птицю.

«В одній з бесід вона зізналася, що хотіла назбирати грошей на чорну «Волгу», щоб утримати біля себе молодого коханця, – згадував деталі справи Олексій Баганець. – Перешкоджав у цьому завідуючий. Тому і вирішила його «провчити».

Вбивати навчили тато з мамою

Слідчі почали вивчати життя підозрюваної. Виявилося, що її перший чоловік помер за дивних обставин. Після його смерті вона отримала квартиру і знову вийшла заміж. Вже у новому шлюбі отруїла свекра та свекруху (померли з інтервалом у два дні) і невеликими порціями труїла другого чоловіка – жінка хотіла заволодіти будинком із земельною ділянкою, що належав батькам чоловіка.

Правоохоронці також встановили, що Тамара діяла не одна. Такою ж чорною справою займалися і її батьки Антон та Марія Масленки та сестра Ніна. Страшна сімейка, яка протягом 11 років труїла сусідів, співробітників, сватів, невісток, зятів. Загалом довели 40 епізодів отруєння, вчинених цим сімейством. З них 13 – смертельні.

Вже перебуваючи в СІЗО, Марія Масленко так пояснювала сусідам по камері свою життєву позицію: «Щоб домогтися бажаного, не потрібно писати скарги, а дружити з усіма, пригощати. Але в їжу особливо шкідливим додавати отруту».

Найбільше число летальних випадків – 9, і 20 замахів на вбивство скоїла Тамара Іванютіна. Її засудили до розстрілу, який було виконано 1990 року в Лук’янівському ізоляторі Києві. Це був один із трьох випадків застосування смертної кари до жінки в срср в післясталінську епоху.

Сестра Тамари Ніна отримала 14 років в’язниці, батько – 12, а мати 10 років. Батьки померли на зоні. Ніхто із них в суді у скоєному не розкаявся.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися