28 листопада розпочинається Пилипівський піст
Культура

28 листопада розпочинається Пилипівський піст

26 листопада 2016, 09:20
0
0
Сподобалось?
0

Православна церква підготовлює всіх вірян до святкування Різдва Христового молитвою і постом, який триватиме сорок днів – від 28 листопада до 6 січня. Його ще називають «Пилипівка», бо починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Пилипа. Маємо очистити себе молитвою, таїнствами Сповіді та Причастя, щоб із чистим серцем, душею і тілом благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого.

Загальні правила дотримання Різдвяного посту менш суворі, ніж Великого та Успенського. Зрозуміло, що під час посту під забороною м’ясні, молочні продукти, яйця. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю, за Уставом, забороняються риба, вино та олія. З 2 по 6 січня піст посилюється. Тоді навіть у суботу та неділю риба не благословляється. А на Святвечір, 6 січня, за благочестивим звичаєм, якщо дозволяє здоров’я, варто взагалі утриматися від їжі «до появи першої зірки». А потім усією родиною сідають до столу, де, за звичаєм, має стояти дванадцять приготованих пісних страв.
Є низка обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст: хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. У таких випадках можна, скажімо, споживати молоко. Але необхідно звернутися за благословенням до священика і разом з ним визначити міру послаблення посту. Також від постування звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися, – наприклад, особи, які перебувають у відрядженні, пацієнти лікарень.
Якщо вас протягом посту запросили на відзначення дня народження або на інше святкування, пов’язане зі святковим столом, і ви не можете відмовитися, то по можливості попередьте господарів, що ви дотримуєтеся посту, аби для вас приготували відповідні страви. Якщо цього не можна зробити, то скуштуйте ті, що стоять поруч з вашою тарілкою на столі. Під час святкової трапези не варто акцентувати увагу на тому, що ви постуєте. Тим більше – дорікати іншим за недотримання церковних уставів.
У піст також слід утриматися від вживання алкогольних напоїв, особливо міцних – горілки, коньяку, самогону. Лише в суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.
Однак обмеженнями в харчах піст аж ніяк не вичерпується. Той, хто поститься, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: частіше молитися в храмі та вдома, читати Святе Письмо, християнську літературу. Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось злість, необхідно примиритися з тією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють постувальника всіх плодів його праці. Піст – це добра нагода покинути погані звички (куріння, зловживання спиртним, картярство, лихослів’я), усілякі надмірності. Бо тілесний піст без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки – може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, впадає у гординю. Без молитви й покаяння піст – це дієта, яка до релігії стосунку не має.
Усі ми пам’ятаємо, що в дні Різдвяного посту випадає святкування світського Нового року, і кожен хоче цього дня повеселитись. Але православні віряни мають знати, що постування ніхто не відміняв, тому всі обмеження щодо їжі та веселощів зберігаються. Звичайно, за бажанням кожен може наготувати пісні страви, з молитвою зустріти наступний рік у колі сім’ї чи друзів, але без веселощів та алкогольних напоїв.
Різдвяний піст – це наша з вами жертва Богу за зібраний урожай та плоди землі, які Він нам дав протягом року.
Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися