Олесь Санін
Культура

Волинянин показав Україні «Поводиря», через два місяці стрічка буде у кінотеатрах

21 липня 2014, 08:52
0
0
Сподобалось?
0

У 2007 році започаткувалася ідея українського режисера Олеся Саніна (родом він із Камінь-Каширського, що на Волині) щодо створення художнього фільму про одну з найтрагічніших в українській історії подій - розстрілу в 1934 році кобзарів та лірників, котрі зібралися на з'їзд народних співців. Наразі ця ідея стала реальністю, а перший показ фільму з назвою «Поводир» відбувся днями на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Презентували фільм, зйомки якого проходили і за кордоном, і на теренах України (зокрема, в Рівненській області,  Харкові, Одесі), його творці й учасники: режисер Олесь Санін, співачка Джамала, оператор Сергій Михальчук, продюсер Максим Асадчий, композитор Алла Загайкевич, актори Антон Грін і Олександр Кобразь.
Вони зокрема, зазначили, про низку цікавих фактів з історії кінострічки. Приміром, у фільмі знялося сто сімдесят сліпих музикантів. Зйомки та монтаж обійшлися в 16 мільйонів бюджетних гривень. Грала і співала в ролі головної героїні відома українська співачка Джамала. В кінопрокат фільм вийде орієнтовно через два місяці. Заодно для тих, хто не зможе подивитися його в кінотеатрі, планується зробити 4-серійну версію для телебачення.

В основу сюжету покладено щоденник британського журналіста Джонса, який хотів відкрити світові правду про український голодомор. А ще - історія американського хлопчика Пітера, який разом з батьком наприкінці 20-х приїхав до України. Тата вбили і хлопчик опинився наодинці із долею. Невдовзі він зустрічає сліпого бандуриста Івана Кочергу, разом з ним подорожує по Україні, бачить людські радості та болі. А потім американець стає єдиним живим свідком подій грудня 1934 року, коли Івана Кочергу разом із іншими кобзарями і лірниками страчують під Харковом. Страчують за те, що народні співці виголошують правду про тогочасний антилюдський та антигуманний устрій...

Фільм «Поводир», за визначенням Олеся Саніна, - це ніби монолог уже літньої людини, котра багато пережила, котра осмислює сьогоднішній день, такий же неспокійний і кровопролитний. Водночас це історія великої жертовності, коли люди, йдучи на смерть, стараються порятувати світ, який мають у серці...

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися