Один з найбільших українських банків визнали неплатоспроможним
Економіка

Один з найбільших українських банків визнали неплатоспроможним

18 вересня 2015, 14:53
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні правління Національного банку України прийняло постанову № 612 «Про віднесення ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних».

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

За словами Голови Національного банку, левова частка активів банку була пов'язана з кредитуванням бізнесу головного акціонера фіну станови – бізнесмена Костянтина Жеваго. «Коли довелося розраховуватися з боргами та продавати активи – акціонер у встановлений термін цього не зробив. Хочу вас запевнити, що цей банк не є системним, а його віднесення до категорії неплатоспроможних не становить загрози стабільності банківському сектору країни», – зауважила Валерія Гонтарева.

У травні банк «Фінанси та Кредит» прийняв Програму фінансового оздоровлення, згідно з якою збільшив статутний капітал на 2,6 млрд. грн. Крім того, у серпні була оголошена додаткова емісія на 2,5 млрд. грн. за рахунок внеску основного акціонера та вкладників банку. Допомогти врятувати «Фінанси та Кредит» намагався і Національний банк. Протягом 2015 року йому двічі було надано стабілізаційні кредити – на 700 млн. грн. у лютому та на 750 млн. грн. у червні. Вони були використані виключно для виплати за депозитними вкладами фізичних осіб в обсязі до 200 тис. грн.

Але цих заходів виявилося недостатньо, також акціонер не зміг виконати свої письмові зобов’язання щодо підтримки ліквідності та нормативів банку в узгоджені строки, зокрема не досягнув рекомендованих показників обов’язкового резервування, достатності регулятивного капіталу та ліквідності.

На практиці, були заблоковані практично усі рахунки клієнтів-юросіб. 

НБУ наголошує, що 93,2% (234 тисячі осіб) усіх вкладників ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) суму 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися