Корів під ніж пускати не варто
Економіка

Корів під ніж пускати не варто

15 березня 2018, 10:49
0
0
Сподобалось?
0

Держава платитиме за їх утримання

Цього року з державного бюджету виділено 6,3 мільярда гривень для підтримки сільського господарства. З них чотири мільярди – на розвиток тваринництва. Хто і як зможе отримати ці кошти, розповів директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко.

– Про механізми отримання коштів з бюджетів усіх рівнів аграрії області мали змогу дізнатися з перших уст від заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової під час традиційних зимових навчань, – зазначив Юрій Горбенко. – Цього року особливу фінансову увагу приділять невеликим господарствам. Якщо людина, наприклад, утримує молочну міні-ферму, то має право отримати з бюджету півтори тисячі гривень безповоротної дотації на кожну корову. Хоче господар поліпшити стадо – може купити телиць, нетелів, корів, свиноматок і інше у племінних господарствах. За це держава йому компенсує до 50% вартості худоби, але не більше 24 тисяч за корову і 5 тисяч гривень за свиню. Також платитимуть компенсації за будівництво чи реконструкцію ферм.  Агровиробники можуть повернути 25% кредитних коштів, взятих на ці цілі, або отримати 30% відшкодування вартості введених в експлуатацію тваринницьких комплексів, побудованих без залучення кредитів. Це все стосується юридичних осіб.

Не залишили поза увагою і простих селян. Добре треба подумати, перш ніж здати закупівельникам за безцінь телятко. Якщо господар протримає його рік, то гарантовано отримає 2,5 тисячі гривень з бюджету. А коли це буде не бичок, а теличка, то до цих грошей може додати ще тисячу гривень компенсації з обласного бюджету і тисячу – з районного. Таким чином у хазяїна залишиться корова, а бюджет ще доплатить за це чотири з половиною тисячі гривень. 

Юрій Мефодійович повідомив про ще одну важливу річ для наших селян: з 1 липня закуповуватимуть молоко другого сорту. Перехідний період триватиме до 2020 року. На практиці це означає, що позбуватися своїх годувальниць людям не потрібно. Час думати про підвищення якості молока. За перший ґатунок платитимуть значно більше. Щоб мати молоко вищих ґатунків, від часу доїння протягом двох годин його потрібно охолодити. Для цього необхідне холодильне обладнання.

Найпростіший спосіб його отримати – створити кооператив. 70% витрат на придбання обладнання для зберігання та переробки сільськогосподарської продукції компенсує держава. Це стосується проектів, що реалізуються як у заготівлі молока та м’яса, так і в садівництві, ягідництві, будівництві овоче- та фруктосховищ.

До речі, займатися садами та ягідниками також дуже вигідно: цього року держава компенсуватиме 80% вартості сертифікованих саджанців. А також поверне 25% вартості сільськогосподарської техніки.

Словом, програм багато. Було б тільки у наших селян бажання працювати.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися