Володимир Дибель: «Впроваджуємо новітні методи лікування»
З перших уст

Володимир Дибель: «Впроваджуємо новітні методи лікування»

25 червня 2015, 12:17
1
-2
Сподобалось?
-2

Медична галузь України давно потребує реформування, адже нинішня ситуація в медицині не влаштовує як лікарів, так і пацієнтів. Проте на Волині є медичні заклади, у яких, не чекаючи реформ, реалізовують новітні методи роботи, знаходять шляхи для модернізації та оснащення сучасною медичною апаратурою. Один із таких закладів – Любомльська центральна районна лікарня, яка під керівництвом генерального директора Територіального медичного об’єднання (ТМО) Любомльського і Шацького районів Володимира Юрійовича Дибеля стала однією із кращих в області.

– Про які досягнення можете розповісти?

– На сьогодні всі відділення наших лікарень отримали статус «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта». За час просування проекту такі випадки по Україні є поодинокі. Асоціація «СОІК» відзначила в нашому медичному закладі високий рівень санітарно-протиепідеміологічного режиму, впровадження сучасних технологій, зорієнтування персоналу у векторі безпечних деззасобів, іншими словами – високий рівень безпеки та гігієни як для пацієнтів, так і для медичного персоналу.

Беручи участь в міжнародному швейцарському проекті Любомльська лікарня названа «Лікарнею, доброзичливою для дитини». У пологовому відділенні створені європейські умови для народжування і виходжування немовлят, у дитячому – для їх лікування, тут працює висококваліфікований та досвідчений медперсонал.

Участь у міжнародному проекті «Польща-Білорусь-Україна» дала нам можливість піднятись ще на одну щаблину вище.

Придбання сучасної високоспеціалізованої апаратури відкрило можливість виконувати такі маніпуляції, які доступні в обласних лікарнях.

Лапараскопічну методику оперування як у хірургії, так і в гінекології швидко та успішно освоїли наші спеціалісти, пройшовши відповідну підготовку в клініках Луцька, Харкова, Тернополя, Одеси. Повернулися з навчання і травматологи, адже вони також отримали сучасне обладнання, яке дасть їм можливість проводити серйозні малотравматичні операції на кістках.

Для боротьби з недугами, завдячуючи участі в проекті, куплено два реанімобілі, машину з цифровим пересувним флюрографом, рентгенівський апарат, лапараскопічну та артроскопічну стійки. Найближчим часом придбаємо лабораторне обладнання, УЗД апарат.

– Чому ТМО Любомльського і Шацького районів вважають успішним і одним із кращих серед районних лікарень на Волині?

– Тому що ми такими є. Палати у лікарнях розраховані на 1-3 ліжкомісця, кожна палата оснащена санвузлом, цілодобовою подачею холодної та гарячої води. Нам пощастило, адже маємо власні котельні, які забезпечують медичні заклади теплом у будь-яку пору року і водночас дозволяють економити на опаленні.

Лікарня взяла старт на отримання статусу клінічної. А це багато що обіцяє. Насамперед це наявність в лікарні кафедри медуніверситету. Це ріст спеціалістів у науковому рівні, це висока якість надання медичних послуг з можливістю використання консультантів медичних вишів. Сьогодні, щоб йти в ногу з розвитком медицини, необхідно багато працювати, удосконалюватись, застосовувати сучасні методики та методи. І не завжди для цього потрібні тільки гроші, треба найголовніше – бажання і хороші кваліфіковані кадри.

А з лікарями в нас проблем майже немає. Відділеннями керують досвідчені завідувачі. Багато із наших лікарів, маючи високий запас знань і досвіду, могли б без ризику працювати в обласних або республіканських клініках.

На території Любомльської лікарні функціонує церква цілителя Пантелеймона. Це дуже важливо для духовного здоров'я. У Шацьку функціонує капличка Луки Кримського.

– А чи лікуються у ТМО учасники АТО?

– Ці люди потребують негайної психологічної та фізичної допомоги. На потім відкладати це не можна. Тому і виникла ідея створення на базі одного із корпусів старої лікарні сучасного реабілітаційного відділення для учасників АТО Любомльського, Шацького та Старовижівського районів. Оскільки кошти потрібні значні, то почали працювати над спільним українсько-польським проектом. Є надія, що ми зможемо швидко задіяти їх для надзвичайно потрібної справи.

– Володимире Юрійовичу, чим найбільше задоволені у роботі Вашого медичного закладу?

– Приємно відзначити роботу дитячого центру реабілітації дітей із обмеженими можливостями. За рівнем надання послуг і сучасним оснащенням центр не має аналогів в області. Кваліфіковані працівники центру щиро вболівають за своїх пацієнтів і захоплені роботою. Батьки дуже задоволені діяльністю центру, а колектив докладає максимум зусиль, щоб допомогти дітям.

А також радію тому, що за період останніх років у Любомлі 11 сімей медичних працівників вже живуть в квартирах, які були реконструйовані в приміщеннях старої лікарні, 5 сімей роблять ремонт. На часі – ремонт в адмінбудівлі під гуртожиток для молодих спеціалістів. За системою реконструкції старих приміщень під квартири працюємо і в Шацьку.

– Які проблеми зі здоров’ям найбільш поширені?

– Окрім онкохвороб, туберкульозу, поширені серцево-судинні захворювання, травми різного ступеня важкості. Також систематичними є випадки неврологічних недуг, захворювання крові, цукровий діабет. До речі, цукровий діабет трапляється усе частіше. На ріст захворюваності впливає якість харчування і рівень життя людей.

– Що треба робити, щоб менше хворіти?

– Не лише пацієнтам, але і всім хотів би нагадати, що стан здоров’я людини на 15% залежить від медиків. Решта – від того, наскільки кожен дбає про себе, від способу життя, правильного харчування, турботливого ставлення до свого самопочуття.

– Володимире Юрійовичу, Ви пережили непростий 2014 рік, який приніс Вам не тільки досягнення, а й багато неприємностей, звинувачень і чимало перевірок. Як Ви себе після цього почуваєте?

– Коли проходиш через випробування, стаєш набагато сильнішим, відчуваєш впевненість і ніби очищуєшся. Так і зі мною.

– Звідки черпали сили?

– У підтримці людей. Їх було багато. У молитві. Вона заспокоювала. А ще – у своєму характері та в переконанні, що завжди чинив у всьому чесно.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • справедливий
    справедливий

    поки такі брехуни як Дибель при владі нашій медецині нічого не світить крім поборів та деградації

    25 червня 2015, 12:43
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися