Луцьк хоче залучити 8 мільйонів євро на боротьбу зі смородом
З перших уст

Луцьк хоче залучити 8 мільйонів євро на боротьбу зі смородом

2 серпня 2018, 11:07
0
-1
Сподобалось?
-1

Головним і основним джерелом смороду, від якого в останні три роки потерпають мешканці Луцька та частини прилеглих сіл, є морально застарілі очисні споруди обласного центру розташовані на території села Липляни. Днями тут відбулася зустріч заступника Луцького міського голови Григорія Недопада з місцевими мешканцями. На ній обговорювали шляхи вирішення проблеми.

За словами Григорія Недопада, перший крок уже зроблено. Нині, аби усунути сморід з очисних, уже використовується експериментальний нейтралізатор. Це знезаражував, котрий усуває запах нечистот, які потрапляють на очисні, на мулові карти і поля фільтрації у Липлянах. Але без реконструкції очисних споруд вирішити проблему не вдасться.  Комплекс введений у роботу у 1970-х роках, коли і об’єм, і хімічний склад нечистот був зовсім іншим. З того моменту жодного разу не відбувалася модернізація очисних. На теперішній момент на мулових картах накопичилось близько 500 тисяч тонн кубічних метрів біомулу, який призводить до виникнення смороду. Реконструкція очисницх передбачає своєрідне «знезараження» цієї маси. Щоправда Луцьк не спроможній одномоментно виділити кошти на такий масштабний проект. Є сподівання залучити фінансування Європейського інвестиційного банку.  Мова йде про понад вісім мільйонів євро.

За словами Григорія Недопада, на початку бюджетного року Луцьк виділив 800 тисяч гривень аби провести зовнішню експертизу, підготувати пакет документів і приступити до реалізації цього проекту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися