Суд не дозволив невакцинованій дитині ходити у дитсадок
З перших уст

Суд не дозволив невакцинованій дитині ходити у дитсадок

30 травня 2019, 14:30
0
0
Сподобалось?
0

Чи є заборона відвідувати дитячий садок невакцинованій дитині – порушенням прав? "Ні" – остаточно вирішив Верховний суд України.

Позов матері, яка відстоювала своє право відводити до дошкільного навчального закладу дитину без обов’язкових щеплень (правець, дифтерія, кашлюк тощо), не задоволено, - повідомляє Українська правда.

Ця історія почалася у червні 2016 року, коли до суду звернулась мати нещепленої дитини з вимогою не чинити перешкоду її дитині у здобутті дошкільної освіти. Спочатку її позов було задоволено рішенням Славутського міськрайонного суду Хмельницької області.

У 2017 році дошкільно-навчальний заклад подав апеляційну скаргу, яку було задоволено. Рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.  Верховний суд у 2019 році вирішив, що індивідуальний інтерес людини (відмова від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства – не хворіти інфекційними хворобами. У постанові йдеться, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей. Схожу справу вже розглядав Європейський суд з прав людини. У 2012 році у справі "Соломахін проти України" він вирішив, що обов'язкове щеплення як примусовий медичний захід є втручанням у гарантоване пунктом 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини q основоположних свобод право на повагу до приватного життя особи, що включає в себе фізичну та психологічну недоторканість особи.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися