Світовий банк оплатив навчання понад двох тисяч волинських медиків
З перших уст

Світовий банк оплатив навчання понад двох тисяч волинських медиків

28 січня 2020, 12:10
0
0
Сподобалось?
0

Під час виконання субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» планувалося провести додаткове навчання 1494 волинських медиків. Цей план суттєво перевиконали. Свою кваліфікацію щодо запобігання, раннього виявлення, правильної діагностики та якісного лікування серцево-судинних недуг підвищили 2052 медика, побувавши на теоретичних та практичних заняттях у Луцьку. Окрім того, кілька десятків волинян із закладів охорони здоров’я усіх рівнів та представники профільного управління отримали нагоду перейняти міжнародний досвід під час закордонних відряджень. Навчальні програми охопили сімейних лікарів та медичних сестер сімейної медицини, кардіологів вторинного рівня та терапевтів, а також персонал КЗ «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Так, наприклад, сімейні лікарі за три роки вдосконалили знання щодо ведення пацієнтів із високим і дуже високим індивідуальним серцевим ризиком, профілактики серцево-судинних захворювань, визначення фактори ризику та їхню корекція тощо.

Усі навчальні модулі проходили на базі Волинської обласної клінічної лікарні, яка надавала приміщення на безоплатній основі. Лекції та практичні колегам читали провідні фахівці у галузях кардіології та кардіохірургії краю. Це Ростислав Зубик – лікар-кардіолог вищої категорії, Володимир Пецентій – лікар-крадіохірург вищої категорії, Вікторія Руда – лікар-кардіолог, Сергій Саламатін – лікар-кардіолог вищої категорії, Ірина Січкарук – лікар-кардіолог, професор Андрій Ягенський.

«Кожна область по-своєму підходила до реалізації цілей і завдань регіональних проєктів. Наприклад, на Волині зробили акцент на тренінги з надання кардіологічної допомоги для лікарів первинної ланки, медсестер, кардіологів, спеціалістів інтенсивної допомоги. Лікарі дуже задоволені. Кажуть, що вперше пройшли таку структуровану й конкретну підготовку і тепер знають, як надавати пацієнту допомогу на кожному етапі. У деяких областях тренінги організовували за кошти місцевих бюджетів. Тож ми не могли контролювати ні тих, хто проводить такі навчання, ні те, як вони відбуваються та чи й відбуваються взагалі», – зазначає Олена Дорошенко, фахівець Світового банку з питань охорони здоров’я в Білорусі, Україні та Молдові.

«Вдалося підняти рівень профілактики, виявлення та лікування пацієнтів із хворобами системи кровообігу завдяки тому, що зуміли провести комплексні навчання наших медиків. Ми маємо лікарів і медсестер, які розмовляють однією мовою, розуміють найсучасніші вимоги надання медичної допомоги при кардіологічних захворювання», – коротко окреслює результат начальник Волинського обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Щоб оцінити ефективність навчань, усі учасники до початку лекцій і після їх закінчення заповнювали тести, розроблені тренерами. Потім порівнювали співвідношення правильних і помилкових відповідей кожного слухача до і по завершенню занять. А ще це дало змогу виділити проблемні питання, на яких акцентували при розробці тем наступних лекцій та практичних.

Задоволені заняттями і самі слухачі. Їм, до слова, за кошти субпроєкту вдалося надрукувати та видати на руки посібники щодо протоколів діагностики та лікування основних серцево-судинних недуг, що забезпечило можливість після власне модулів у будь-який момент мати на робочому столі підказку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися