Не дочекався пересадки серця: хлопчик перед смертю записав молитву проти коронавірусу
З перших уст

Не дочекався пересадки серця: хлопчик перед смертю записав молитву проти коронавірусу

20 квітня 2020, 12:04
0
0
Сподобалось?
0

Напередодні Великодня сумну звістку з Індії отримали рідні 10-річного Діми Пальока з міста Берегове на Закарпатті. Хлопчик помер там, так і не дочекавшись обіцяної пересадки серця. Та не про себе в останні хвилини життя думав. Рідні знайшли записану зворушливу дитячу молитву…

15 місяців в Індії

Півтора року тому Діма летів в Індію з бабусею з великою надією. Бо мав хворе сердечко, й сили на очах танули. Тоді лиш закінчив другий клас. З «благословення» міністерства охорони здоров’я України дитину відправили на трансплантацію. Та час минав, а про операцію ніхто навіть не заїкався. Пальоки прибули у клініку в грудні 2018 року, та навіть наприкінці 2019-го Дмитрика на операційний стіл не взяли.

Бабуся Ганна із сумом згадує, як торік навесні почала бити у всі дзвони, бо зрозуміла, що лікування її онука не просунулося ні на крок. Писала листи Президентові, у Верховну Раду, в міністерства. Розуміла, що кошти, виділені на операцію Діми, тануть – на проживання, безкінечні консультації та аналізи. А до пересадки діло не йде. Закрався сумнів: чи буде та операція взагалі?

Восьмеро дітей не дочекались операцій

Тим часом в Індії стали вмирати діти, що приїхали з-за кордону й так і не дочекалися донорських органів. Двоє – з України, четверо – з Росії, по одному – з Казахстану та Грузії. Пані Ганні ставало страшно від тих повідомлень. Вона за фахом медик, й уже двічі повертала Дмитрика з того світу, реанімуючи його бездиханне тільце після зупинок серця. Найбільше боялася моменту, коли не зможе це зробити. І він настав.

– Той день завжди буде перед моїми очима, – згадує жінка. – Діма поспав вдень, тоді взяв у руки телефон і попросив їсти. Я відійшла на кілька хвилин, щоб підігріти йому суп з фрикадельками. Та він тільки одну ложку ковтнув і…

Втретє бабуся не змогла повернути онука до життя – медики зафіксували смерть дитини. Убита горем жінка довго тримала в руках Дмитриків телефон. Переглядала фото, повідомлення, записи. І знайшла його молитву, залишену на диктофоні перед смертю.

– Знаєте, він у Бога не за себе просив, а щоб усі дітки не хворіли. І щоб не було коронавірусу, – плаче жінка.

Через епідемію вона не може поки повернутися додому. Щоразу перед сном у спогадах дзвенить Дмитрикове: «Ба, а молитва?» Як би втомлена не була, а склавши долоні, просить у Господа найперше здоров’я для усіх діток.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися