Роман Бондарук: «Почуваюся зобов’язаним продовжити справу Миколи Романюка»*
З перших уст

Роман Бондарук: «Почуваюся зобов’язаним продовжити справу Миколи Романюка»*

17 жовтня 2020, 10:16
0
0
Сподобалось?
0

«Микола Романюк для мене – взірцевий мер. І я маю моральний обов’язок перед ним завершити і наші спільні проєкти, і його наміри з перетворення Луцька на європейське місто», – так аргументував своє рішення віцепрезидент Всеукраїнської ради голів ОСББ Роман Бондарук змагатися за посаду міського голови.

– Ви якось зауважили, що реалізація Ваших ініціатив, які й до тепер працюють на користь Луцька та країни, – велика заслуга Миколи Ярославовича Романюка. Ви були однодумцями, що вдалося і що не встигли зробити?

Навіть найкраща ідея варта небагато, якщо вона не має практичного застосування. Саме Микола Ярославович першим підтримував мої ідеї і допомагав втілювати їх на всіх етапах. Наша співпраця розпочалася у 2010 році. Тоді почали стрімко дорожчати житлово-комунальні послуги, зростали заборгованість і невдоволення лучан роботою комунальних служб, особливо ЖЕКів. Треба було згуртувати людей навколо ідеї «хочете краще – управляйте самі». Я написав першу в Україні «Програму сприяння діяльності ОСББ». Вона передбачала не лише методичну і навчальну підтримку у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, але й фінансову. Мою ініціативу підтримав Микола Ярославович, відтоді ми стали соратниками і майже сім років працювали над запровадженням у Луцьку європейських стандартів. Ця програма працює й досі, а число ОСББ відтоді у Луцьку зросло з 30 до 400.

Енергозбереження Микола Ярославович вважав пріоритетним напрямком роботи. Ми вивчали європейський досвід, зустрічалися з інвесторами. Тоді ж я розробив «Програму відшкодування відсотків за кредитами для ОСББ на енергозбереження». Результат – понад 100 модернізованих луцьких багатоповерхівок на загальну суму 150 мільйонів гривень. Механізм перейняла уся країна в програмі «теплі кредити». Цю програму відзначила і Єврокомісія, визнавши найкращою місцевою практикою. (ФОТО: енергозбереження 2)

Запропонований мною механізм співфінансування заходів енергозбереження ліг в основу і державного Фонду енергоефективності. Разом з головою правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлією Сабатюк ми стали учасниками написання закону України про енергоефективність будівель. До речі, сьогодні найактивнішим користувачем Фонду енергоефективності є лучани – 40 заявок станом на кінець вересня. Для порівняння: Львів – 19, Київ – 6, Харків – 3.

У 2016 році завдяки підтримці Миколи Романюка вдалося реалізувати ще одну мою ініціативу – у Луцьку ми відкрили перший в Україні Центр енергоефективності та енергозбереження.

І по сьогодні тут навчаються голови ОСББ, члени їхніх правлінь, бухгалтери, де можна обрати найкращі пропозиції з енергоаудиту, проєктування, виконання робіт з енергозбереження, технічного нагляду і навіть з вибору будматеріалів. Цю практику перейняли уже десятки інших міст!

З Миколою Ярославовичем ми планували докорінно змінити систему теплопостачання міста, щоб лучани мали якісну послугу і при цьому значно менше сплачували. Зокрема мали намір за кошти кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку та безповоротного гранту встановити 200 індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках, впровадити додаткові потужності на альтернативних джерелах енергії. Це дозволило б забезпечувати цілі мікрорайони гарячою водою без використання газу.

– Що стало на заваді реалізації цього масштабного проєкту?

– На жаль, передчасний відхід Миколи Ярославовича. А теперішню владу цей проєкт не зацікавив.

– Як, зрештою, й інші ваші плани?

– Так, зокрема, ще 5 років тому з міського бюджету виділялися кошти на розроблення нової транспортної схеми Луцька. Вона мала бути передбачена у новому генплані. Але сьогодні у нас – ні нового адекватного генплану, ні нової схеми транспортного руху. Романюк планував збільшити кількість тролейбусів, щоб у місті легше дихалося. Тоді ми зробили все, щоб вивести міське підприємство електротранспорту з кризи: реструктурували борги, повністю відновили роботу депо, звільнили директора, який і призвів до занепаду підприємства. Але зараз ця людина знову стала на чолі ЛПЕ. І це – підстава сумніватися в чесності керівництва міста, бо раніше на це комунальне підприємство з бюджету спрямовувалося 3 мільйони гривень, а сьогодні – 50! А якість міського транспорту зросла на стільки ж? Микола Романюк як ніхто з керівників міста наблизився до будівництва сміттєпереробного заводу. Лишалося тільки підписати угоду з інвестором. Рівень переробки сміття мав бути не нижче 70%. І тоді існуючого полігону вистачило б на 12 років! А що маємо? Першу чергу полігону вже закрито. Відповідно до зобов’язань міської ради, там мав би уже рости ліс. Але рекультивацію не зроблено! Другу чергу міські чиновники, всупереч двом рішенням регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки, так і не обладнали гідросистемою, яка б збирала і очищувала отруйний фільтрат. Як наслідок – забруднено землю, всихає сосновий бір, жителі села Брище бояться, що невдовзі не зможуть пити воду зі своїх криниць. Окрім того, ця друга ділянка заповнюється утричі швидше за передбачену потужність, і вже за рік нікуди буде скидати сміття. Про третю чергу міські урядники навіть не замислювалися. А тільки на погодження проєктно-кошторисної документації знадобиться більше року, не кажучи вже про будівництво. Луцьк ризикує потонути у смітті або ж повторити гіркий досвід Львова.                     

Микола Ярославович бачив Луцьк туристичним містом. І про облаштування центрального ринку він міряв. Але не шляхом знесення і будівництва на його місці ще одного універмагу! А такого, де б могли на туристах заробляти і ремісники, і селяни, і місто.                                              

– Ви почуваєтеся зобов’язаним реалізувати усі ці наміри?           

– Так, я маю моральні зобов’язання і перед Миколою Романюком, і перед лучанами здійснити наші спільні задуми. Саме тому у моїй програмі дій як кандидата на посаду міського голови у пріоритетах: енергозбереження, благоустрій прибудинкових територій за європейськими стандартами, інша транспортна схема руху, нова концепція поводження з побутовими відходами, реновація систем життєзабезпечення, формування туристичного бренду з урахуванням територій, що приєдналися, будівництво сучасного європейського туристичного ринку, конструктивний діалог з громадою.

Микола Романюк входив до рейтингу 15 найефективніших міських голів України. За час нашої спільної роботи я багато чому у нього навчився. Матиму за честь продовжити його справу та вірою і правдою працювати для лучан.

Андрій КОСТЕНКО


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися