Як шамани задушили комуністів і зняли з них скальпи
З перших уст

Як шамани задушили комуністів і зняли з них скальпи

7 листопада 2020, 17:01
0
0
Сподобалось?
0

Розбудовуючи СРСР, у 1930-х роках комуністи зіткнулися у Сибіру з непокірними народами. 40 тисяч ненців і хантів вели у тундрі кочовий спосіб життя. І коли до них прийшов комунізм, вони не підкорилися, а поклалися на волю шаманів. Так почалося Казимське повстання.

Як тубільців заманили у роддом

Щоб заволодіти тубільцями, комуністи неподалік річки Казим збудували культбазу, де були лазня, школа, лікарня, пологовий будинок, пральня. Звели й кілька будинків для персоналу, щоб племена побачили радянські досягнення. Щоправда, переваги медицини тубільці оцінили, а от народжували їхні жінки і далі вдома. Першу породіллю комуністи заманили у роддом лише через кілька років, подарувавши їй швейну машинку «Зінгер». Віддавати дітей у школу-інтернат тубільці категорично відмовлялися. Тоді у впертих батьків відбирали рушниці, що в тундрі означало голод. І з часом їхня малеча таки стала вчитися.

Та коли росіяни перестали пускати батьків до дітей, закривши їх на карантин через епідемію вітряної віспи, тубільці занепокоїлися. Останньою краплею їхнього терпіння було те, що комуністи сплюндрували хантське кладовище, змушували платити податки, а шаманів позбавили права голосу.

З комуністів зняли скальпи

Розібратися з росіянами вирішив шанований хант, який мав майже дві сотні оленів. Так «червона біда» об’єднала давніх ворогів хантів і ненців. На зібранні було вирішено прогнати росіян з тундри. 

Почалося Казимське повстання. Тубільці забрали дітей зі школи і погрожували підпалити культбазу. Щоб придушити заворушення, комуністи арештували активних повстанців. Тоді підключилися шамани – принесли в жертву оленів, ворожили на нутрощах тварин і запевнили, що духи веліли не підкорятися червоним. Сказали взяти у полон представників радянської влади, а потім їх вбити. Так, вперше за багато років на Казимі відбулося людське жертвоприношення. Комуністів задушили і зняли з їхніх голів скальпи.

Зникнення чиновників приголомшило увесь район. З Москви викликали літаки. «Величезні птахи», яких тубільці зроду не бачили, сіяли паніку і смерть. З них кулеметами розстрілювали мирних людей. Одних повстанців вбили, інших арештували, над дітьми «ворогів народу» знущалися. До речі, син розстріляного шамана працював потім у колгоспі і на знак протесту відмовився від величезної премії.

Так комуністами було придушено Казимське повстання і підкорено ненців та хантів.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися