Куди звертатися селянам, хворим на коронавірус
З перших уст

Куди звертатися селянам, хворим на коронавірус

22 листопада 2020, 15:15
0
0
Сподобалось?
0

Таке питання періодично задають наші читачі. Адже побоюються, що в сільській місцевості не дуже будуть перейматися долею людей й ігноруватимуть виклики. Хоча насправді, за приписами і настановами Міністерства охорони здоров’я, порядок тестування і виявлення коронавірусу скрізь однаковий.

Пацієнту з ознаками ГРВІ, який мешкає в селі, треба подзвонити сімейному лікарю. Симптоми гострого респіраторного захворювання: температура вище 38 градусів та хоча б один з таких – кашель, утруднене дихання, біль у грудях, задишка в спокої, порушення свідомості, ознаки дихальної недостатності та інші, що свідчать про критичний стан пацієнта. Якщо ці симптоми є, лікар одразу повинен викликати мобільну бригаду, яка має зробити відповідний тест. Або прийняти рішення щодо виклику екстреної меддопомоги, яка госпіталізує пацієнта в лікарню. Якщо ж показів ані для госпіталізації, ані для приїзду мобільної бригади лікар не побачить, призначить лікування вдома. При сумнівах – може записати на прийом до себе і вже там направити на тестування. Якщо хтось не впевнений у виснов­ках свого сімейного лікаря, може зробити платний тест за свій кошт: від 750 до 1500 гривень і, певна річ, самотужки добиратися до лабораторії.

До речі, у Міністерстві охорони здоров’я просять не панікувати і не скуповувати дорогі ліки та антибіотики. Якщо ви в групі ризику: у вас тиск, онко, діабет чи інші хронічні захворювання, рекомендовано завчасно купити пульсоксиметр. Він дозволяє визначити рівень насиченості крові киснем і зафіксувати момент, коли через ускладнення COVID-19 у хворого виникає киснева недостатність. Тож тепер у хаті має бути ще й пульсоксиметр поряд з апаратом для вимірювання тиску та термометром. Вартість пульсоксиметра становить від 250 до 1000 гривень. 

Нагадаємо, що з листопада запустили всеукраїнський контактний центр з протидії поширенню коронавірусної хвороби. Громадяни можуть отримати вичерпну інформацію з питань щодо COVID-19 за телефоном 0800-602019.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися