На Волині розцвіли крижані квіти
З перших уст

На Волині розцвіли крижані квіти

22 січня 2021, 11:09
0
0
Сподобалось?
0

Унікальне й дуже рідкісне природне явище фіксували 18 та 19 січня на річці Стохід. Незвичне квіткове поле зафіксувала й сфотографувала спостерігач поста Любешів Волинського гідрометцентру Людмила Кудлюк.

Крижані квіти – це кристали висотою в кілька сантиметрів, які утворюються на поверхні тонкого шару льоду. Ці крижані фігури дуже нагадують квіти. В природі зустрічаються вони досить рідко і для того, щоб утворитись їм необхідний збіг декількох погодних умов.

За безвітряної погоди, коли температура повітря знижується до -20°С, а поверхня льоду становить близько 0°С, на кризі формується перенасичений вологою шар. Водяна пара, стикаючись з холодним повітрям, миттєво охолоджується і знову конденсується на поверхні льоду у вигляді дрібних кристалів (водяна пара переходить безпосередньо у тверду фазу, минаючи рідку).

На жаль, це крижане диво природи недовговічне. Квіти можуть «рости» тільки на поверхні тонкого молодого льоду. Як тільки товщина льоду збільшується, температура на його поверхні наближається до температури повітря і квіти практично відразу зникають. На тривалість «цвітіння» впливає і такий зовнішній природній фактор, як сила вітру.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися