Нова система відповідальності за порушення ПДР: високі штрафи, перевірка на алкоголь без свідків, конфіскація авто
З перших уст

Нова система відповідальності за порушення ПДР: високі штрафи, перевірка на алкоголь без свідків, конфіскація авто

22 березня 2021, 20:36
2
1
Сподобалось?
1

В Україні з 17 березня почали діяти нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Цього разу зміни до законодавства суттєво зачепили не лише автомобілістів, а й пішоходів, велосипедистів та погоничів тварин. Як завжди, підвищення штрафів викликало багато дискусій у суспільстві. Тож про нововведення та про те, чому вони важливі,  «Вісник+К» розпитав у керівника Управління патрульної поліції Волинської області Андрія Крутня.

– Новий закон дає нам хороші інструменти, аби працювати зі злісними порушниками. Зокрема з тими, хто раніше уже був позбавлений права керування авто, але продовжує сідати за кермо, та з любителями «п’яного» водіння, – каже Андрій Крутень.

Так керування транспортним засобом, будучи позбавленим права водіння, тепер каратиметься штрафом у 20 400 гривень (раніше було всього 510). При повторному виявленні такого порушника штраф збільшується до 40 800, також суд може позбавити його права керування на сім років і прийняти рішення про оплатне вилучення автомобіля – машину продають на аукціоні, а виторг віддають власнику.

За водіння у нетверезому стані штраф зростає з 10200 гривень до 17000, плюс позбавлення водійських прав на один рік. Якщо протягом року водій повторно вчиняє таке правопорушення, то покарання становитиме 34 тисячі, прав позбавлять на три роки, а автомобіль оплатно вилучать. За третє таке порушення протягом року штраф буде уже 51 тисяча, у водія заберуть права на 10 років і конфіскують транспортний засіб.

– Законодавство також полегшує роботу працівникам поліції з нетверезими водіями. Тепер, якщо немає можливості знайти двох свідків для проведення перевірки на стан спʼяніння на алкотестері, процедуру можна провести й без них. Достатньо увесь процес зняти на свій нагрудний відеореєстратор, аби мати неспростовні докази для суду, – зазначає Андрій Крутень.

Посилюється також відповідальність за скоєння ДТП нетверезим з потерпілим. Якщо постраждалий після аварії у стані середньої тяжкості, водієві загрожуватиме до трьох років увʼязнення, у тяжкому – увʼязнення на 3–8 років. Коли ж потерпілий помер, винуватця можуть посадити на 5–10 років, загинули кілька людей – на 7–12.

Зросли штрафи і для любителів швидкої їзди. За перевищення швидкості від 20 до 50 км/год. штрафуватимуть на 340 гривень (замість 255), більше 50 км/год. – на 1700 (замість 510).

Також збільшено покарання за втечу з місця аварії (з 255 до 3400 гривень), не використання пасків безпеки (з 51 до 510 гривень), за керування без водійського посвідчення (з 425 до 3400).

Вперше за багато років законодавець звернув увагу також на пішоходів, велосипедистів та погоничів тварин. За словами Андрія Крутня, торік 30 відсотків смертності на дорогах Волині були пов’язані саме з наїздом на пішоходів. Нерідко саме вони й стають призвідниками аварій. Торік волинські патрульні склали адмінматеріали на 2940 пішоходів, найчастіше застосовувалася санкція у вигляді 51 гривні штрафу. Нині ж за перехід дороги у невстановленому місці або на заборонний сигнал світлофора доведеться сплатити 255 гривень. Таке ж покарання вперше передбачено за пересування дорогами у темну пору доби без сітловідбиваючих елементів (як каже Андрій Крутень, це не обов’язково мають бути спеціальні стікери, їх можуть замінити невеличке люстерко, ліхтарик тощо, але відтепер це обов’язково). Такі ж порушення, але для велосипедистів, обійдуться у 340 гривень. Якщо пішохід, велосипедист чи погонич тварин порушать правила будучи напідпитку, штраф зросте до 680 гривень, а за створення аварійної ситуації доведеться сплатити 850 або відпрацювати на громадських роботах 20–40 годин.

Нове законодавство передбачає й зміни у судовій практиці. Так термін максимального розгляду справ автомобілістів збільшено з 3 до 12 місяців. Також у разі скоєння аварії з потерпілими у стані сп’яніння виключено «радянські» інструменти для уникнення покарання через каяття, примирення з постраждалими або передання порушника на поруки колективу. Тепер справу не можливо закрити й за малозначущістю.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Аннонім
    Аннонім

    А собак що нападають на водіїїв хто буде карати

    25 березня 2021, 10:00
    Відповісти
    • Ваня
      Ваня

      Їх карма карає. Ті, що постійно кидаються на машини, рано чи пізно гинуть під колесами.

      30 березня 2021, 11:07
      Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися