Пасхальне послання архієпископа Нафанаїла
З перших уст

Пасхальне послання архієпископа Нафанаїла

2 травня 2021, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Христос воскрес! Ці слова з вічності наповнені радістю, їх сенс виходить далеко за межі видимого нам світу. Слова, які повідомляють про благу звістку перемоги життя над смертю. Слова, які за своїм значенням набагато більші, ніж просто слова, адже за ними стоїть предвічний Бог, що відкриває Себе людині. Богочоловік Іісус Христос переміг пекло. Він і своїх послідовників робить співучасниками блаженства. Співучасниками життя поза часом та тлінням. Життя, що наповнене радості Божественної присутності та позбавлене смертного жалю.

Дивним та неосяжним для людського розуму Божественним промислом звершується справа нашого спасіння. Величний та Всемогутній Бог приходить у цей світ, кидає себе у безодню злоби цього світу, безодню, яку породив гріх. Добровільно взяв на себе страждання та муки, рани та зраду, втрату і страх. Він перетерпів, прощаючи людей, та в дар запропонував благу вічність. Безцінний дар любові приносить і радість Пасхи відганяє страх.

Безвихідь, що пригнічує, пропадає навіки перед лицем смерті Христової. Наш Спаситель вирішив для нас питання смертності та тління ціною власного життя, не шкодуючи себе в ім’я викуплення роду людського. Виконав переможну місію волі Отця Небесного, адже Він полюбив нас ще до того, як ми стали послушними.

Іісус Христос є проявом Божественного Світла у цьому понурому світі. Не дивно, що світ відреагував гострою неприязню. У хрещенській купелі ми по-особливому, таємниче та містично з’єднуємося з Христом. Ми від Нього запалюємося цим світлом блаженного життя і тепер так само сіяємо радістю перемоги над смертю. Наша дорога – слідом за Христом.

Християнська доля споріднена тим стражданням, які вже переможені. Усе наше стремління – це прагнення потрапити в батьківський дім, в обійми люблячого Бога, Який дав нам буття. Адже, за словами Блаженного Августина: «Батьківщина високо, а шлях знизу. Батьківщина – це життя з Христом, а шлях – смерть з Христом. Батьківщина – це перебування у Христі, а шлях – страждання з Христом. Той, хто відкидає шлях, для чого шукає батьківщину?» Немає нічого дивного у тому, що ми комусь неугодні, адже ми Христові.

Шлях уже пройдений. Смерть переможена. Сатана скинутий та переможна сила Хреста подарована кожному, хто забажає слідувати цією переможною дорогою. Немає у нас скорботи та смутку. Переможна радість вічності наповнює наші серця. Воістину щасливий той, хто не побоявся іти за Христом. Він сильніший за цей світ. Значить і ми можемо його не боятися.

У ці світлі та величні дні ми стаємо свідками благої вічності, несучи у світ, що нас оточує, вогонь благодаті. Благодаті, яка наповнює наші душі та відображається у наших очах. Будемо вірні нашому Спасителю. Будемо твердою ногою ступати у вічність слідом за Богом. Ми, християни, показуємо нашим життям всім і кожному: Христос Воскрес та пекло повалене.

Щиро вітаю вас, возлюблені у Господі пастирі, монахи та монахині, а також всі боголюбиві браття та сестри, з величнішою подією Воскресіння Христового та бажаю вам у ці світлі дні духовної радості.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

З архіпастирським благословенням Нафанаїл, архієпископ Волинський і Луцький

Пасха Христова, 2021-ий рік

м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися