Як працювати та перемагати із ProZorro
З перших уст

Як працювати та перемагати із ProZorro

28 травня 2021, 18:48
0
0
Сподобалось?
0

Донедавна державні закупівлі були темою за сімома замками. Тендери проводилися за допомогою сумнівною паперового документообігу. З 2016 року українське законодавство змінило ці правила, запровадивши для держорганів та установ обов’язкову умову – замовлення товарів та послуг має відбуватися через публічні закупівлі в електронній системі ProZorro.

Із тіні на світло

Українці більш звиклі до зрозумілих їм паперів й особистих контактів. Тож на початках роботи системи ProZorro були спроби оминути її. Однак нині ситуація кардинально інша. Через публічні державні закупівлі

замовляється практично усе: продукти харчування, транспорт, медичне обладнання, IT-послуги, будівельні матеріали і роботи, меблі, офісна техніка тощо. Система ProZorro працює за такими основними принципами:

•    «усі бачать усе» – у режимі реального часу можливо відстежити динаміку конкретної закупівлі від її оголошення до визначення переможців

•        конкурентність – відкритість торгів забезпечує більшу кількість пропозицій, а значить і найоптимальнішу ціну для замовника

•        «золотий трикутник партнерства» – система забезпечує вигідну взаємодію держави і бізнесу, з вигодою для суспільства, оскільки економить кошти платників податків.

За 5 років активної діяльності електронна платформа ProZorro завоювала абсолютну довіру всіх зацікавлених сторін. Тому на сьогодні їй вдалося об’єднати майже 35 тисяч державних, установ, підприємств, органів влади та понад 250 тисяч комерційних компаній-постачальників.

Реєстрація – швидко і просто!

Система побудована так, що зареєструватися напряму на ProZorro неможливо. Вона складається з двох компонентів: центральної бази даних, де запускаються тендери, та авторизованих акредитованих електронних майданчиків, з яких безпосередньо відбувається доступ до наявної тендерної інформації, ведуться перемовини та торги. Лідером серед таких площадок за кількістю залучених постачальників є майданчик четвертого рівня акредитації Українська Універсальна Біржа (УУБ).

Процес реєстрації займає небагато часу. Він безкоштовний або стягується символічна сума, яку потім можна використовувати в оплаті за розміщення тендерних пропозицій. Після підписання договору в електронному вигляді все закінчується наданням учаснику особистого кабінету. Інформація про оголошені закупівлі, тендерні пропозиції тощо поширена в остистому кабінет автоматично публікується на сайті prozorro.gov.ua та на всіх, без виключення, електронних майданчиках, що співпрацюють із системою. Важливо - особа, яка відповідатиме за публікацію інформації на майданчику від тієї чи іншої організації-учасника, повинна мати власний електронний підпис (його без проблем можна отримати у Державній фіскальній службі).

З чого почати роботу і як бачити все важливе

Система ProZorro достатньо проста для розуміння. До того ж практично кожен майданчик зацікавлений забезпечити якомога комфортнішу роботу для учасників, тож пропонує свої навчальні програми, безкоштовні курси та вебінари.

Також систему можна перевірити, так би мовити, у «бою». Для цього існує тестовий режим. Перейти у нього допоможе технічна підтримка електронного майданчика. У тестовому режимі є можливість без наслідків понатискати усі кнопки, освоїти функціонал та, навіть, створити пробну закупівлю, які бачитимуть інші учасники, які також обрали тестовий режим, у тому числі й постачальники послуг – для них це шанс потренуватися перемагати.

Застосування спеціальних спеціальних фільтрів дасть змогу зосередитися на тендерах у тих сферах, які вас цікавлять. Аби не пропустити нічого важливого, є можливість налаштування персональних повідомлень про оголошення актуальних закупівель через електронну пошту та різноманітні месенджери.

Поради для успіху

•        Увага – дрібна помилка в оформленні пакету документів може вартувати дискваліфікації.

•        Прозорість – якщо щось не зрозуміло у вимогах, поставте запитання онлайн у системі, а не телефоном, тоді у подальшому замовник не зможе відмовитися від своїх слів, бо його відповідь бачитимуть усі.

•        Три ціни – при підготовці до торгів визначте три ціни: перша – та, яку хотіли б отримати; друга – з допустимим для вас мінімумом прибутку; третя – нижче якої ви не підете.

А далі – не бійтеся спроб і помилок. Вдалих вам закупівель із ProZorro!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися