У карантин боржникам за комуналку нічого не відключать, але потім можуть виселити з квартири
З перших уст

У карантин боржникам за комуналку нічого не відключать, але потім можуть виселити з квартири

31 липня 2021, 16:38
0
0
Сподобалось?
0

В Україні заборгованість жильців за комунальні послуги становить близько 70 мільярдів гривень! Аби скоротити її, влада вирішила серйозніше взятися за несумлінних платників. Боржників тепер лякають не лише штрафами.

Як ми вже писали, у несумлінних споживачів комунальних послуг вилучатимуть посвідчення водія (як це давно роблять з боржниками за аліменти). Правда, за яку суму, досі ще невідомо.

Тим часом, якщо у вас є борги за комуналку, варто знати, що на них може нараховуватись пеня. Її розмір має вказуватися у договорі про надання комунальних послуг, проте він не може бути вищим від 0,01% суми боргу за кожен день прострочення (від 100 гривень – одна копійка за день). На перший погляд, це мізер. Але для боржників з кількарічною прострочкою пеня може виявитися солідною.

Зазвичай не нараховують її у випадку заборгованостей з виплати заробітної плати чи відшкодування пільг та субсидії. Нині ж усіх інших боржників рятує карантин, адже у цей час не дозволяється ні нараховувати пеню на борги, ні відключати послугу, ні виселяти людей з їхнього житла.

Поки дія карантину продовжена до 31 серпня 2021 року. Можливо, він триватиме ще кілька місяців. Але рано чи пізно та пандемія скінчиться й «пом’якшуючі» обставини зникнуть. Що тоді чекає на боржників?

Найперше постачальники води, світла та газу можуть припинити надавати комунальні послуги. Але підприємства зобов’язані завчасно повідомити про це. Газовики мають право відключити споживача не раніше, ніж через три дні після отримання ним повідомлення, енергетики – за 10 робочих днів, надавачі послуг з централізованого водопостачання – за 30.

Тим часом підприємство може подати на боржника до суду. Тоді людина має вибір: або сплатити усе одразу, або оформити реструктуризацію (договір на погашення боргу частинами). Та якщо боржник і далі ухилятиметься від сплати за комуналку, каратимуть жорсткіше: вилучатимуть й продаватимуть майно чи навіть виселятимуть з квартири!

При цьому слід знати, що продаж єдиного житла, у якому живе боржник, щоб покрити суму боргу, відбувається в останню чергу. Це неможливо у випадку, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01.07.2021 – це 120 тисяч гривень). Але як винен більше – тоді ніщо вже не врятує.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися