Для чого потрібна автоцивілка
З перших уст

Для чого потрібна автоцивілка

11 жовтня 2021, 19:54
0
0
Сподобалось?
0

В Україні є обов’язковим страхування цивільної відповідальності водія авто за завдання збитків життю, здоров’ю та майну третіх осіб. Придбаний поліс забезпечує виплату компенсації всім учасникам ДТП, крім власника страховки, якщо він стане винуватцем аварії. Без автоцивілки вирушати на дороги України заборонено. Розмір штрафу за відсутність такого поліса сягає від 425 до 850 гривень.

Переваги поліса ОСЦПВ

Насправді не штрафи змушують водіїв купувати поліс обов’язкового автострахування, а розуміння того, що їхній фінансовий стан буде захищений від несподіваних витрат. Автоцивілка дає гарантії того, що людина не буде ремонтувати постраждале авто, яке належить іншій особі, власним коштом.

Сьогодні розмір страхової виплати становить такі суми:

  • за шкоду, завдану життю та здоров’ю, компанії виплатять до 260 тис. грн на лікування кожного потерпілого;
  • у разі, якщо буде пошкоджене майно, постраждалі особи отримають до 130 тис. грн.

Попри те, що суми доволі значні, як засвідчує практика, їх може не вистачити на повне покриття завданих збитків. Тоді різницю доведеться компенсувати винуватцю ДТП.

На автошляхах України з кожним роком зростає кількість дорогих авто, окремі деталі яких можуть коштувати десятки, а то й сотні тисяч гривень. Тому багато водіїв додатково до ОСЦПВ купують ще й поліс добровільного страхування, який дозволяє збільшити суму відшкодування до 500 тис. грн.

Як розрахувати вартість автоцивілки

Ціна страхового поліса може змінюватися в залежності від багатьох умов. Щоб швидко та просто з’ясувати, скільки коштуватиме страховий договір для власної автівки, можна на сайті вибраної компанії скористатися онлайн-калькулятором. Система розрахує вартість поліса, яка залежатиме від:

  • місця реєстрації транспортного засобу. Мешканцям великих міст доведеться заплатити більше;
  • типу автомобіля;
  • наявності та розміру франшизи;
  • цільового призначення авто (наприклад, для таксі ціна договору збільшиться);
  • пільг. Учасникам бойових дій, людям з інвалідністю першої групи можна їздити без страховки, компенсацію замість них заплатить Моторне (транспортне) страхове бюро України. Для деяких інших категорій осіб вартість страховки буде меншою на 50 відсотків.

Невелику знижку (до 10%) отримують ті, хто купує електронний поліс. До того ж скористатися цим способом придбання договору можна, зайшовши на сайт вибраної страхової компанії. Для оформлення документа знадобиться буквально 10-15 хвилин. Щодо юридичної сили електронного поліса, то вона точно така сама, як і у звичайного, паперового варіанту. Водночас електронний договір не можна загубити — правовий статус цього документа перевіряють, зайшовши на сайт МТСБУ.

У процесі оформлення страхового договору важливо розуміти, що головне не ціна й не зручність заповнення форм на сайті. Важливо знайти надійну страхову компанію, яка зможе реально допомогти в критичній ситуації. Потрібно обов'язково звернути увагу на її рейтинг, реальні відгуки, якість сервісу, терміни виплати компенсації постраждалим.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися