Верховний суд узаконив доплату газовикам за «температурні коефіцієнти»
З перших уст

Верховний суд узаконив доплату газовикам за «температурні коефіцієнти»

16 січня 2022, 18:41
0
-2
Сподобалось?
-2

Сотні судових справ за позовами громадян щодо «температурних коефіцієнтів» півтора роки чекали розгляду справи за позовом пенсіонерки Галини Манік. І от нарешті Велика палата Верховного суду на її прикладі підтвердила законність цих додаткових нарахувань.

Про це йдеться у публікації «Наших грошей».

Протягом 2015–2020 років облгази нараховували людям додаткові суми за не спожитий ними газ. Пояснювали це тим, що взимку при низьких температурах газ у трубах згідно із законами фізики стискається. І, відповідно, газовій компанії потрібно пустити трубою більші обсяги газу, ніж ті, які споживачі спалюють у своїх конфорках. Через це власники побутових лічильників без приладів вимірювання температури та тиску газу мусили компенсувати газовикам ці «втрати», оплачуючи додаткову суму у свої платіжках, яку і назвали платою за «температурні коефіцієнти».

Свого часу і НКРЕКП, і АМКУ неодноразово штрафували газовиків за цю самодіяльність. Регулятори вважали, що такі нарахування неправомірні, адже «температурні коефіцієнти» вже враховано в тарифі на доставку. Міністерство енергетики також не встановлювало та не затверджувало газовикам розміру таких донарахувань. Тому оплата «температурних коефіцієнтів» ще й у платіжках за газ – це вже подвійна оплата одного і того самого палива.

Однак суд вирішив спір на користь монополістів. Велика палата Верховного суду оприлюднила постанову, якою фактично:

- підтвердила, що монополісти правильно нараховували гроші понад установлений державою тариф;

- визнала винними у цьому чиновників, які прийняли недосконале законодавство;

- підтвердила виключну наявність у газовиків права стягувати «коефіцієнти», не заглиблюючись у правильність розрахунку.

Чому суд став на бік облгазів?

Велика палата визнала, що саме держава винна у тому, що облгази нараховували населенню додаткову плату за «усушку газу», адже до листопада 2020 в нормативній базі чітко не було виписано, чи можна нараховувати ці коефіцієнти населенню. А значить, приватний бізнес, нараховуючи їх, не порушував законів. Тобто держава недостатньо чітко врегулювала це питання, а всі неточності суд потрактував на користь бізнесу.

Також держава в особі парламенту минулого літа взяла вину на себе, списавши газовикам борги, у тому числі і за «температурними коефіцієнтами». Таким чином держава, на думку суду, визнала законність облгазівських донарахувань.

Чого очікувати споживачам?

Сьогодні ситуація виглядає так, що від рішення Великої палати однозначно виграють саме ті споживачі, які або не платили за газ узагалі, або платили без урахування коефіцієнта. Тепер їхні борги повинна оплатити держава, бо 14 липня минулого року було ухвалено закон №1639-IX про погашення боргів на газовому ринку.

Проте водночас незрозуміло, хто ж покриє збитки дисциплінованим громадянам, які сплачували все вчасно. Виходить, що законослухняні споживачі заплатили тричі: в тарифах на доставку газу, у «температурних коефіцієнтах» і в податках до бюджету, з яких держава покриє борги «неплатників».

Є ще одна «плюшка» для 16 фірташівських облгазів. Тепер у судах скасують штрафи Антимонопольного комітету за «подвійне» нарахування плати за стискання газу.

Чи можуть облгази й надалі виставляти споживачам «температурні коефіцієнти»?

Поки схоже, що ні. Бо в нормативній базі з листопада 2020-го досить чітко прописано, що це неможливо. Тому рішення Верховного суду і встановило законність стягнення виключно до листопада 2020 року.

Однак тут є інша небезпека. За такою логікою, до будь-якої встановленої державою ціни бізнес може тепер додавати будь-які витрати, що, на думку самого бізнесу, не включені державою до ціни. Це у тому разі, якщо законодавство не містить чітких заборон.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися