Чи можна їздити із тріщинами на шинах?
З перших уст

Чи можна їздити із тріщинами на шинах?

31 серпня 2022, 16:25
0
0
Сподобалось?
0

Шина, що є пружною оболонкою з гуми, тканини і металу, є одним з найважливіших елементів автомобільного колеса. Кожному автовласнику відомо, що саме автогума:

  • забезпечує зчеплення колеса із дорогою;
  • гасить їхню вібрацію, що виникає через нерівності дорожнього покриття;
  • знижує рівень шуму.
  • Від гуми залежить безпека їзди. Але навіть якщо це автомобільні шини Goodyear UltraGrip Ice 2+, що відрізняються високою якістю та тривалістю терміну експлуатації, їх треба міняти максимум через п'ять років. Однак у разі пошкодження покришки у вигляді її розтріскування гума підлягає заміні раніше заявленого терміну експлуатації.

Причини розтріскування

Тріщини різної глибини можуть виникати з різних причин. Найбільш банальним, незалежно від умов експлуатації транспортного засобу, є заводський шлюб. До інших причин, через які може потріскатися покришка, відносяться:

  • неправильне зберігання виробів (недотримання рівня вологості та температурного режиму, пряма дія ультрафіолетових променів провокують виникнення на покришках дрібних павутиноподібних тріщин глибиною до 2 мм);
  • агресивне водіння (часте різке гальмування, сильні пробуксування);
  • експлуатація гуми не за сезоном (їзда на зимових покришках влітку та навпаки).

Менш поширеною, але все ж таки причиною появи тріщин на колесах є їх неправильна установка. Неякісне обладнання або недосвідченість майстра можуть спричинити пошкодження корда. Дрібні тріщини також можуть з'явитися через негативний вплив на гуму хімічних реагентів, що входять до складу асфальту або солі, використовуваної комунальниками для посипання дороги під час ожеледиці. Поява глибших тріщин (3мм+) зазвичай свідчить про перевищення терміну експлуатації покришок.

З'явилися тріщини – що робити

Як реагувати на виявлення пошкодження покришки залежить від виду та місця виникнення. У разі появи на шині дрібних, ледве помітних канавок до 2 мм завглибшки у вигляді павутиння, їзда допускається. Але слід дотримуватися таких умов:

  • швидкість не повинна бути вищою за 80 км/год;
  • не виїжджати за межі міста;
  • максимально уникати різких гальмувань та пробуксувань;
  • здійснювати постійний контроль тиску у шинах (його швидке зниження свідчить про порушення їхньої герметизації).

Поперечні та поздовжні тріщини розміром 3мм та вище позиціонуються як глибокі. При появі рекомендується негайна заміна автогуми, оскільки їзда на транспортному засобі з такими вадами шин становить загрозу для водія і пасажирів.

Ступінь небезпеки залежить від місця утворення пошкодження покришки. Менш небезпечними вважаються тріщини на бічній поверхні гуми (зрозуміло, якщо це не прокол або поріз). Розрив протектора загрожує скороченням довжини гальмівного шляху, зниженням зчеплення колеса з дорогою, лопання гуми у будь-який момент. Все це може спричинити серйозну аварію із залученням інших учасників дорожнього руху.

Чи можливий ремонт покришок

З урахуванням того, що нова гума коштує досить дорого, багато автовласників відтягують момент її заміни, навіть якщо вади на ній добре видно. Наявність великих тріщин спричиняє беззастережну заборону на подальшу експлуатацію пошкоджених шин. В іншому випадку не уникнути найсумніших наслідків.

При менш явних пошкодженнях автогуми її можна відремонтувати. Незначні заглиблення у канавках протектора можуть бути заплавлені. Робити це має кваліфікований спеціаліст лише на спеціалізованих СТО або в автомайстернях з використанням спеціальних верстатів. "Павутинка" з мікротріщин усувається за допомогою силіконових складів, що продовжують термін старіння гуми.

Але при цьому жоден фахівець не даватиме гарантії, на який термін експлуатації відремонтованої шини може розраховувати автовласник. На думку експертів, навіть найменше пошкодження покришки знижує її якість, є загрозою для здоров'я та життя людей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися