Чому одні отримали доплату до пенсій з першого грудня, а інші ні?
З перших уст

Чому одні отримали доплату до пенсій з першого грудня, а інші ні?

29 січня 2023, 15:09
0
0
Сподобалось?
0

Останнього тижня до редакції пишуть і телефонують читачі з одним єдиним питанням: «писали, що з 1 грудня мінімальна пенсія зросте на 60 гривень, а людям, яким виповнилося 80 років, додатково щомісяця виплачуватимуть 579 гривень. А ми таких грошей не отримали».

Прокоментувати ситуацію попросили заступницю начальника Головного управління Пенсійного фонду у Волинській області Ларису Лучковську. Вона зазначила, що з 1 грудня 2022 року зріс розмір прожиткового мінімуму на 66 гривень – з 2027 до 2093 гривні. Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком.

 – Варто зазначити, що при зміні прожиткового мінімуму перераховуються складові пенсії, які, згідно із законодавством, залежать від цієї величини. Насамперед це мінімальні розміри пенсій непрацюючим пенсіонерам та доплати за понаднормовий стаж. Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі, – зазначила Лариса Григорівна. – Як правило, такий перерахунок стосується великої кількості пенсіонерів, однак середній розмір підвищення не є значним. Візьмемо до прикладу жінку, яка досягла 80-річного віку, отримує пенсію з 1992-го року і має 20 років та 2 місяці страхового стажу. До перерахунку 1 грудня вона отримувала 2663 гривні 43 копійки пенсії. Складові її пенсії такі: 346 гривень 99 копійок розмір пенсії за віком, 1680 гривень – доплата до прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (2027 гривень), 66,43 – підвищення дітям війни, 570 гривень – компенсаційна виплата 80-річним особам. Оскільки понаднормового стажу роботи жінка не має, то на її розмір пенсії вплине лише доплата до прожиткового мінімуму, встановленого дня осіб, які втратили працездатність. Таким чином пенсія особи зросте лише на 66 гривень.

Лариса Лучковська наголосила, що у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму не підвищується надбавка дітям війни, додаткові пенсії чорнобильцям та компенсації за втрату годувальника вдовам чорнобильців. Розмір підвищень цим категоріям затверджено у сталих сумах постановою Кабміну. 

Багато читачів обурюються, що з 1 грудня 80-річним мали б додатково виплачувати щомісяця 579 гривень, а вони такої суми не отримають.

 – Ті, кому виповнилося 75 років, вже отримували додаткові виплати у 400 гривень. Людина думає, що якщо їй після 1 грудня виповниться 80, то вона ще додатково матиме 579 гривень. Ні. Їй нарахують лише різницю між уже отримуваними 400 і 579 гривнями. 

Наталка СЛЮСАР

P.S. Прохання до наших читачів: коли ви пишете листи з питаннями щодо нарахованих пенсій, соціальних виплат тощо, вказуйте номери мобільних телефонів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися