Що чекає на військовозобовʼязаних, які залишилися за кордоном?
З перших уст

Що чекає на військовозобовʼязаних, які залишилися за кордоном?

3 лютого 2023, 16:22
0
0
Сподобалось?
0

Від початку повномасштабної війни чимало чоловіків призовного віку (18–60 років) виїхали за кордон, проте не повернулися на територію України. На них вдома чекає відповідальність за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію. Про це в інтерв’ю «Експресу» розповіла юристка Вікторія Тютюнникова.

Так, за її словами, після повернення додому чоловіків призовного віку, які перебували за кордоном, можуть притягнути до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу від 3400 до 5100 гривень. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 гривень.

У перші місяці повномасштабної війни на розгляді парламенту перебував законопроект №7265, яким, зокрема, пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс новою статтею, що встановлює відповідальність за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану. Він передбачав, що особи, які підлягають мобілізації, зобов’язані повернутись з-за кордону в 15-денний термін. За невиконання цієї вимоги передбачалося позбавлення волі від п’яти до десяти років. Проте на початку квітня законопроект було знято з розгляду Верховною Радою. Зрештою, закон не має зворотної дії у часі.

Тож до кримінальної відповідальності можуть притягнути лише тих чоловіків, котрі отримали повістку і втекли за кордон. Їм загрожує від трьох до п’яти років ув’язнення.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися