Греко-католицька церква переходить на новий календар
З перших уст

Греко-католицька церква переходить на новий календар

25 лютого 2023, 16:13
0
1
Сподобалось?
1

Українська греко-католицька церква впроваджує календарну реформу. Тож з 1 вересня (коли стартує новий церковний рік) громади УГКЦ усі нерухомі релігійні свята відзначатимуть по-новому – за Новоюліанським календарем. Відповідне рішення ухвалив синод.

У постанові сказано, що рішення приймали, взявши до уваги численні прохання віруючих та провівши попередні консультації з духовенством та монашеством. Бо ж давно доведено, що Юліанський календар (так званий «старий стиль») дуже недосконалий і відстає від реального часу. З кожним століттям це відставання поглиблюватиметься. Зараз маємо 13 днів, а невдовзі буде 14. І далі прірва лише зростатиме. Однак для тих парафій чи поодиноких громад, які почуваються ще не готовими до такого кроку, залишили можливість літургійного життя за Юліанським календарем на період до 2025 року.

Що зміниться? Починаючи з 1 вересня усі «нерухомі» свята, які щороку відзначаються в одне й те ж число, «зрушаться» на 13 днів вперед. Першим великим церковним святом, яке змінить дату, буде Різдво Пресвятої Богородиці, яке припаде вже на 8 вересня замість 21 вересня. Покрова прийде 1 жовтня (а не 14 жовтня), а день святого Миколая – 6 грудня (замість 19 грудня). Різдво відзначатиметься 25 грудня (а не 7 січня), а за ним усі зимові празники – на тринадцять днів раніше.

Однак варто зауважити, що Пасхалія лишиться незмінною. Тобто, Великдень, котрий щороку припадає на іншу дату, а також пов’язані з ним Вознесіння, П’ятидесятниця та Великий піст приходитимуть за Юліанським календарем.

24 травня 2023 року Православна церква України планує скликати чергове засідання Архієрейського Собору. Є вірогідність, що ПЦУ також з 1 вересня перейде на Новоюліанський календар.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися