Чому люди штурмували аптеки, щоб купити ліки
З перших уст

Чому люди штурмували аптеки, щоб купити ліки

8 квітня 2023, 16:08
0
0
Сподобалось?
0

31 березня по всій країні вишиковувалися черги до аптек. Люди розгрібали ліки для зниження артеріального тиску, протизастудні, знеболювальні, бо почули, що наступного дня вони всі будуть по рецептах. Набирали на «запас». А вже за кілька годин міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що не потрібно наганяти паніку…

Чомусь всі одразу накинулися на «Німесил». В інтернеті почали писати, що на вечір 31 березня лишень в одній аптеці Луцька лишилася пачечка цього знеболюючого! Одразу народилися анекдоти типу: віддам нирку за німесил або обміняю квартиру на німесил. Знайома розповідає, що постійно приймає препарат Бісопролол, який стабілізує тиск, він коштує недорого, приблизно 50 гривень. А коли почула, що треба буде купувати за рецептом, одразу уявила, скільки часу витратить, щоб потрапити до сімейного на прийом. Тому й собі побігла в найближчі аптеки, які розташовані в районі ДПЗ у Луцьку. А там – хмара народу… Всі просять знеболюючі, для тиску, а заодно й анальгін, аспірин та різні таблетки.

Без сумніву, цього дня всі аптеки отримали хорошу виручку. А потім почав виступати міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко і заспокоювати людей, мовляв, не варто наганяти паніку. МОЗ не додає до переліку рецептурних ліків якісь нові препарати та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Просто разом із паперовим активніше впроваджуватимуть електронний рецепт. Ось це і є основна зміна. Бо ми йдемо в Європу і маємо підводити все до їх вимог. А поки в Україні війна, то згідно з відповідною постановою Кабміну від 7 травня 2022 року під час воєнного стану аптеки можуть продавати ці препарати і без рецепта. Виняток становлять антибіотики. Усі знеболюючі на основі парацетамолу та ібупрофену і далі продаватимуть без рецепта. Анальгін також можна буде придбати без рецепта, але тільки упаковку на 10 таблеток. Якщо ж вам потрібно сто штук, тоді вже беріть рецепт у сімейного. Аналогічна ситуація з ношпою і спазмалгоном. Якщо потрібні ці ліки в ампулах, то проситимуть рецепт. Він потрібен і при купівлі різних засобів для інгаляцій. Люди, які мають захворювання щитовидної залози і постійно приймають тироксин (L-тироксин чи еутирокс), теж щоразу змушені будуть поновлювати електронний рецепт. Популярні засоби для зниження тиску – Каптоприл, Каптопрес, Бісопролол – тільки за рецептом. Хто має проблеми з серцем, часто щоденно вживають засоби для розрідження крові. Але тепер їх теж можна буде купувати лише малими упаковками. Магнікор чи Кардіомагніл на 100 таблеток – лише за рецептом. Це було прописано у законодавстві давно, але ніхто не контролював правильність відпуску цих препаратів. Знайома, яка працює провізором в одній з аптек, розповідає, як все діє насправді.

– Ще восени ухвалили закон, який посилює контроль за обігом медичних засобів, але він набуде чинності лише після закінчення воєнного стану, – пояснює вона. – Принаймні так написано у його прикінцевих положеннях. Тому людям не треба переживати, відповідні препарати отримають і за паперовим, і електронним рецептом. Не секрет, що деякі продавці аптек і без рецептів продають потрібні препарати, бо зацікавлені у виручці.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися