Скількома цвяхами розіп’яли Христа?
З перших уст

Скількома цвяхами розіп’яли Христа?

16 квітня 2023, 18:45
0
0
Сподобалось?
0

Часто у священників запитують: скількома цвяхами був розіп’ятий Син Божий? Адже на деяких розп’яттях можна побачити їх три, на деяких – чотири. Католицька традиція подає розп’яття з трьома цвяхами, тобто цвяхи вбиті в обидві руки, а ступні ніг складені разом і прибиті одним цвяхом. У православному ж розп’ятті кожна нога Спасителя прицвяхована окремо. Відмінність відома з XIII століття. Тоді на Синаї писалися ікони на замовлення для латинян, де Христос був прибитий трьома цвяхами. З XV століття такі розп’яття стають загальноприйнятою латинської нормою. Однак це тільки данина традиції, наголошують священники, яку ми повинні поважати і зберігати, але не шукати тут ніякого богословського навантаження. Скажімо, у Синайському монастирі ікони розп’ятого трьома цвяхами Господа знаходяться в храмі і шануються нарівні з іконами, де син Божий розіп’ятий чотирма.

Як писав св. Іоанн Кронштадтський: «Головне, що повинно залишатися в Хресті, – це Любов, розп’ята за нас».

І розп’яття буває різне

Католицька та православна церкви мають різні традиції зображення розп’яття Ісуса Христа. Порівнявши обидва, можна побачити суттєву відмінність.

Розп’яття, яке бачимо в католицьких церквах, виглядає, так би мовити, більш натуралістично. На ньому Спаситель зображується провислим на руках, образ передає мученицькі страждання і смерть Христа. А православне розп’яття показує Христа з відкритими долонями, а не стиснутими в кулак. Таким чином Син Божий зображений як переможець, котрий закликає в Свої обійми весь Всесвіт.

Світлана РІДНА

Православне розпʼяття
Католицьке розпʼяття

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися