Рак молочної залози буває і у чоловіків
Здоров’я

Рак молочної залози буває і у чоловіків

16 вересня 2020, 14:14
0
0
Сподобалось?
0

Чоловічий рак молочної залози – рідкісна злоякісна пухлина, яка утворюється у тканинах молочної залози у чоловіків.

Хоча рак молочної залози найчастіше розглядається як захворювання, яке вражає жінок, проте, рак молочної залози трапляється у чоловіків також, повідомляє Фонд боротьби з раком у Фейсбуку.

Чоловічий рак молочної залози найчастіше буває у літніх чоловіків, хоча він може виникнути в будь-якому віці.

Чоловіки, яким діагностували рак молочної залози на ранній стадії, мають великі шанси на лікування. Лікування, як правило, передбачає операцію з видалення тканин молочної залози. Інші методи лікування, такі як хіміо- та променева терапія, можуть бути рекомендовані залежно від конкретної ситуації.

СИМПТОМИ:

- безболісна шишка або потовщення у тканині грудей;

- зміни на шкірі, що покриває груди, такі як поглиблення, здуття, почервоніння або лущення;

- зміни на соску, такі як почервоніння або лущення, або сосок, який починає западати всередину;

- виділення з соска.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ:

Нині час незрозуміло, що викликає чоловічий рак молочної залози.

Проте, як пояснення є те, що кожна людина народжується з невеликою кількістю тканин молочної залози. Тканина молочної залози складається з молочних залоз (часточок), проток, що несуть молоко до сосків, та жиру.

У період статевого дозрівання у жінок починають розвиватися тканини молочної залози, а у чоловіків – ні. Але оскільки люди народжуються з невеликою кількістю тканин молочної залози, у них може розвинутися рак молочної залози.

ТИПИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ У ЧОЛОВІКІВ

- Рак, який починається в молочних протоках (протокова карцинома). Майже весь чоловічий рак молочної залози є протоковою карциномою.

- Рак, який починається в молочних залозах (долькова карцинома). Цей тип рідко зустрічається у чоловіків, оскільки в тканинах грудей у них мало часточок.

- Інші типи раку. Інші, рідкісні типи раку молочної залози, які можуть виникати у чоловіків, включають хворобу Педжета на сосках та запальний рак молочної залози.

СПАДКОВІСТЬ

Деякі чоловіки успадковують від батьків аномальні (мутовані) гени, що збільшують ризик раку молочної залози. Мутації одного з декількох генів, особливо гена під назвою BRCA2, підвищують ризик розвитку раку молочної залози та простати.

Якщо у вас є сильний сімейний анамнез раку, обговоріть це зі своїм лікарем. Ваш лікар може порекомендувати вам зустрітися з генетичним консультантом та зробити генетичне тестування, щоб перевірити, чи несете ви гени, що підвищують ризик розвитку раку.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

- Літній вік. Ризик раку молочної залози зростає з віком. Чоловічий рак молочної залози найчастіше діагностується у чоловіків у віці 60 років.

- Вплив естрогену. Якщо ви приймаєте препарати, пов’язані з естрогеном, такі як ті, що використовуються для гормональної терапії раку простати, ризик раку молочної залози збільшується.

- Сімейний анамнез раку молочної залози. Якщо у вас є близький член родини з раком молочної залози – у вас  більше шансів на розвиток захворювання.

- Синдром Клайнфельтера. Цей генетичний синдром виникає, коли хлопчики народжуються з кількома копіями Х-хромосоми. Синдром Клайнфельтера спричиняє аномальний розвиток яєчок. Як результат, чоловіки з цим синдромом виробляють нижчий рівень певних чоловічих гормонів (андрогенів) і більше жіночих гормонів (естрогенів).

- Захворювання печінки. Певні стани, такі як цироз печінки, можуть знизити рівень чоловічих гормонів та збільшити жіночі, підвищуючи таким чином ризик раку молочної залози.

- Ожиріння. Ожиріння пов'язане з вищим рівнем естрогену в організмі, що збільшує ризик раку молочної залози у чоловіків.

- Захворювання яєчок або хірургічне втручання.  Запалення яєчок (орхіт) або операція з видалення яєчка (орхіектомія) може збільшити ризик розвитку раку молочної залози у чоловіків.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися