Чи може рак розвинутися внаслідок COVID-19?
Здоров’я

Чи може рак розвинутися внаслідок COVID-19?

20 листопада 2022, 16:16
0
0
Сподобалось?
0

COVID-19 для онкопацієнта – суттєво небезпечніша хвороба, ніж для людини без важких та хронічних недуг. Чому так, чи можна робити щеплення від COVID-19 під час лікування раку, чи потрібна вакцинація тим онкопацієнтам, які вже перехворіли на коронавірус, чому цій категорії людей потрібна додаткова доза вакцини? Відповіді на усі ці та інші запитання підготував Благодійний фонд «СТОПРАК» у комунікації з онкологами та експертами з вакцинації.

Чи повинні люди, які хворіли чи хворіють на рак, робити вакцинацію проти COVID-19?

Так. Люди, у яких діагностований рак і які проходять лікування, є імуноскомпрометованими та належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. Тому вакцина допоможе захистити організм онкопацієнта від серйозних захворювань, спричинених COVID-19, і навіть смерті.

Чи є вакцини безпечними для людей, хворих на рак?

Так. Лише невелика кількість людей може мати алергічні реакції на певні інгредієнти у вакцинах, тому важливо спочатку звернутися до свого лікаря, якщо у вас коли-небудь була алергічна реакція на будь-яку вакцину або ліки.

Чи може рак розвинутися внаслідок того, що людина перехворіла на COVID-19?

Рецидив онкологічного захворювання не може розвинутися як наслідок того, що людина перехворіла на COVID-19. Немає наукових даних, які б могли підтвердити, що коронавірус SARS-CоV-2 може спричинити онкологічне захворювання. Вакцинація від COVID-19 може бути проведена до, після та під час лікування. Усе залежить від нозології, на яку хворіє людина, і від терапії, яка запланована. Усе вдасться, якщо правильно скомбінувати хіміотерапію та вакцинацію. У кожного онкопацієнта є план лікування. Він може обговорити його з лікарем і визначити час, коли краще зробити щеплення.

Яка вакцина підходить для щеплення онкопацієнтів?

Будь-яка з наявних в Україні вакцин проти COVID-19 може бути використана для щеплення осіб із супутньою онкопатологією незалежно від ситуації – чи перебувають вони у ремісії, чи отримують протипухлинну терапію.

Онкохворим необхідна додаткова та бустерна дози вакцини: у чому різниця та які інтервали введення?

Для досягнення вищої ефективності захисту від COVID-19 особам з онкопатологією необхідно вводити додаткову дозу у межах первинної вакцинації. Окрім того, як і усім іншим, цій категорії необхідні дві бустерні дози. Додаткова – це введення +1 дози вакцини проти COVID-19 до первинної вакцинації для досягнення кращого захисту в імуноскомпрометованих осіб (наприклад, онкохворих). Додаткова доза зараховується до курсу первинної вакцинації. Бустерна (або ревакцинальна) – та, яка вводиться для посилення чи відновлення імунної відповіді й ефективності вакцини, яка з часом згасає. Додаткова вводиться через 28 діб після останньої дози основної схеми вакцинації. Перша бустерна – через п’ять місяців після введення останньої дози вакцини у первинній вакцинації, а дітям з 12 років – через шість місяців. Але якщо вводилася додаткова доза вакцини, то перша бустерна можлива через три місяці (дітям з 12 років та дорослим). Друга бустерна доза вводиться з інтервалом у чотири місяці після першої бустерної.

Як вберегтися від коронавірусу, якщо у вас рак?

Людям, які долають рак або мають його в анамнезі, варто подбати про те, аби вберегтися від COVID-19. Для цього:

– переконайтеся, що ви зробили усі щеплення, передбачені повним курсом вакцинації для цієї категорії людей;

– уникайте закритих багатолюдних приміщень;

– дотримуйтесь соціальної дистанції;

– регулярно мийте руки і не торкайтеся обличчя;

– використовуйте антисептики;

– за можливості працюйте дистанційно;

– зачекайте 14 днів після останнього щеплення COVID-19 іншої людини, перш ніж мати з нею тісний контакт;

– провітрюйте своє помешкання;

– попросіть друзів і родину пройти швидкий тест на антиген, якщо знаєте, що тривалий час будете з ними у тісному контакті, а також наголосіть своєму близькому оточенню на обов’язковості вакцинації.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: єдина можливість уникнути важкого перебігу коронавірусної хвороби – вакцинація!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися