Надія ГАРБАРЧУК
Наші публікації

Поліський делікатес: волинянка виготовляє кавруки за власною технологією

6 грудня 2020, 21:10
0
0
Сподобалось?
0

Каврук – поліський делікатес. Ця страва з м’яса надзвичайно смачна і популярна. Припадає до душі усім, хто хоч раз її скуштує. Та далеко не кожна господиня вміє її готувати. А ось у Надії Гарбарчук з Великої Глуші Любешівського району кавруки виходять особливо запашними та смачними.

Вона почала робити їх, зізнається, лише після того, як прийшла у Велику Глушу в невістки. У рідних же Проходах ніколи не бачила, аби готували кавруки. Цілих десять років переймала досвід у свекрухи. І ось уже й сама п’ятнадцять літ чаклує на кухні. За цей час виробила власну технологію приготування.

– У цьому році я їх робила чотири, але вже жодного немає. Два продали цілими, одного – на вагу кусками, а ще один з’їли самі – сім’я ж велика, діти є, чоловік на сезони їздить, – розповідає Надія Миколаївна.

На Любешівщині каврук ще називають і мациком, і карухом, і навіть «поліським дивом». Готують страву, як правило, шляхом тривалого зберігання шлунка свині (кендюха), заповненого м’ясом і приправленого спеціями. У пані Надії вони виходять різних розмірів. Найбільший заважив чотири кілограми. Були й менші – трохи більше двох. Усе залежить від того, яким виріс кабанчик та що саме брали за основу страви. Якщо набивати сечового міхура, то, звісно, мацик вийде менший, але рівніший.

– Скільки орієнтовно м’яса йде на один виріб? – випитую.

– Якщо великий кабан, то відра на один шлунок може бути й замало, – зізнається жінка.

Коли роблять Гарбарчуки для себе каврука, то додають трішки сала. Якщо ж на продаж, то обов’язково тільки м’ясо, до того ж, відбірне, нежирне, без прожилок.

Має господиня свої перевірені роками секрети приготування:

– На десятилітрове відро м’яса бере пів літра солі. Заправляє тільки перцем і меленим коріандром.

– Аби не поцвів, треба середину добряче «стоптати», щоб ніде не було продихів.

– Каврук краще робити на зиму. Якщо ж усе-таки вирішили спробувати на літо, то обов’язково слід перед тим покласти м’ясо у морозилку, щоб воно перемерзло. В іншому випадку страва не вдасться.

Наталія МУХА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися