Монахи з Волині возили медиків під час карантину і стали героями року України
Наші публікації

Монахи з Волині возили медиків під час карантину і стали героями року України

17 січня 2021, 15:30
0
0
Сподобалось?
0

Один з відомих українських телеканалів днями оголосив переможців щорічної премії «Ті, що вражають». Серед претендентів були ті, хто у році, котрий минув, проявили особливу мужність, милосердя та самопожертву. І глядачі своїми голосами героями року обрали ченців Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця, що в Ківерцівському районі на Волині. За чуйність, жертовність й відвагу, проявлені з перших днів боротьби країни з коронавірусом.

– Нагорода стала для нас несподіванкою, – зізнався архімандрит Константин (Марченко), настоятель монастиря. – Звісно, приємно. Значить, людям це потрібно.

Під час весняного карантину, коли зупинився громадський транспорт, постало питання: як медикам з околиць дістатися до луцьких лікарень? Хтось йшов пішки, хтось крутив педалі старенького велосипеда. Були й такі, що винаймали машину, аби вчасно приїхати на роботу. Але ніхто з медперсоналу не здавався.

– Ми стояли на дорозі з табличками «підвези медика», але нам автівки не зупинялися, – згадує Алла, яка багато років працює медичною сестрою. – Людей можна було зрозуміти: ніхто не хотів першим принести додому коронавірус.

Не побоялися прийти на допомогу лікарям та медсестрам монахи Жидичинського монастиря. Водіями у рясах стали архімандрит Константин та брат Сильвестр. Упродовж трьох місяців ченці об’їжджали п’ять сіл, аби медики були на роботі вчасно й продовжували рятувати життя. О шостій ранку вже під’їжджали до першої хати, у чернечу обитель поверталися пізнього вечора, коли останнього пасажира відвозили додому. Робили по шість рейсів щодня. Трудилися самовіддано і безкорисно (пальне жертвували благодійники). І кожну вільну хвилину молилися за здоров’я усіх.

Скільки кілометрів за той час наїздили два монастирські автобуси, у святій обителі не рахували. Та відтоді серед братії поширився жарт: їхні автобуси вже заробили собі Царство Небесне.

– Неприємно чути, коли хтось каже: «Мене це не стосується». Коронавірус – спільна проблема, і вона торкається кожного. Ми показали: це нас стосується, ми разом з усіма, – каже архімандрит Константин.

Громадський транспорт відновив свою роботу. А тепло в серцях та вдячність за ту вкрай потрібну поміч лишилася і у медиків та їхніх родин, і у пацієнтів, котрі отримали фахову допомогу. І ще побільшало прихожан у святих стінах.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися