«Пишаюся командою лікарів-професіоналів, яку нам вдалося підібрати», - донька легендарного волинського лікаря Іванна Цюх
Наші публікації

«Пишаюся командою лікарів-професіоналів, яку нам вдалося підібрати», - донька легендарного волинського лікаря Іванна Цюх

22 січня 2021, 15:33
0
8
Сподобалось?
8

Справжньою гордістю «Медичного центру лікаря Цюха» є його висококваліфіковані лікарі з багаторічним стажем роботи. Багато з них особисто знали засновника медцентру (чи були його учнями) – легендарного лікаря Миколу Цюха. Інші ж просто чули багато схвальних відгуків про його діяльність. Саме тому працювати у його медцентрі для них - це честь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «СПРАВА ЛЕГЕНДАРНОГО ЛІКАРЯ З ВОЛИНІ ЖИВА»

Як розповідає керівниця та ідейна натхненниця «Медичного центру лікаря Цюха» (який уже 29 років діє на теренах Волині) Іванна Цюх, якщо раніше медцентр здебільшого спеціалізувався на УЗ–діагностиці, лабораторних аналізах та роботі лікарів-гінекологів, то нині ситуація кардинально змінилася - лікарська родина закладу поповнилася висококваліфікованими вузькопрофільними спеціалістами. І кожен з них має великий досвід роботи.

  • - Минулого року ми перевершили себе - у нас з’явилося дуже багато нових спеціалістів, аби ми могли максимально забезпечити потреби наших пацієнтів. Люди хочуть комфорту, а не бігати по різних медичних закладах. Тим більше, що ми маємо багато пацієнтів з інших сіл, громад, областей, які звертаються саме до нас. Тому важливо, аби людина могла отримати увесь спектр необхідних їй медичних послуг під одним дахом, - наголошує Іванна Цюх.

Оскільки у «Медичному центрі лікаря Цюха» основний акцент роблять на якості послуг, тож тут проводили відбір фахівців.

  • - По багатьох лікарських спеціальностях у нас був цілий відбір, багатьох претендентів я випробовувала, так би мовити, на собі та рідних. Для мене має важливе значення, щоб лікар був не лише професіоналом своєї справи, а й неконфліктним, добрим, щирим, викликав у пацієнта довіру, був милосердним, а не заробітчанином, який «висмоктує» з людини усі соки, бо йому потрібно заробити. І я дякую Богові, що привів у колектив хороших спеціалістів. Я справді пишаюся командою лікарів, яку нам вдалося підібрати, - каже Іванна Цюх.

Іванна Цюх


Тож сьогодні ми розповімо вам про сімох прекрасних спеціалістів цього закладу (в іншому випуску ми продовжимо знайомство з лікарями) та зосередимо вашу увагу на найбільш важливих і цікавих аспектах їхньої роботи.



1. Яковчук Світлана Анатоліївна – лікар-гематолог вищої кваліфікаційної категорії з понад 20-річним досвідом практичної діяльності за фахом.


Її професійна діяльність розпочалася у 1998 році в гематологічному відділенні обласного онкодиспансеру, а з 2003 року – в обласній клінічній лікарні.

Кров – основна транспортна система організму людини. А гематолог займається діагностикою змін та відхилень у її загальному аналізі, оскільки це те середовище, яке реагує на збій в роботі будь-яких внутрішніх органів. Кваліфікований спеціаліст за змінами клітинного складу крові може запідозрити захворювання серця, легень, нирок, шлунково-кишкового тракту та вчасно скерувати до профільного фахівця. Тому завжди раджу розпочинати діагностику будь-якої проблеми в організмі саме з розгорнутого аналізу крові, який розглядається під мікроскопом. Чим, на жаль, іноді нехтують фахівці інших профілів.

Лікар-гематолог – не дуже поширений фах. На Волині всього шість таких спеціалістів. Тому часто людям складно потрапити на консультацію до гематолога і отримати кваліфіковану допомогу вчасно.

  • - Важливий аспект, чому я обрала для роботи саме «Медичний центрі лікаря Цюха» - робота гематолога тісно пов’язана і безпосередньо залежить від якості лабораторних досліджень крові. З впевненістю можу сказати, що саме у цій клініці аналізи роблять якісно і кваліфіковано, - каже Світлана Анатоліївна.

Якщо брати до уваги власне хвороби крові, то до компетенції гематолога належить діагностика різновидів анемій (малокрів’я), лімфоаденопатій (збільшених лімфатичних вузлів), розладів згортальної системи крові та подовження часу її згортання - тромбоцитопенії та тромбоцитопатії, коагулопатії різного генезу як при патології печінки, так і вроджені (гемофілія), та навпаки, підвищеної схильності до утворення тромбів - тромбофілії, а також злоякісні захворювання крові та лімфатичної системи - лейкемії та лімфоми.

  • - Якщо говорити про найбільш поширені хвороби крові, то варто сказати, що кожна п’ята жінка в Україні має проблеми, пов’язані з дефіцитом заліза в організмі. Це може проявлятися блідістю шкіри, слабкістю, головним болем, стомлюваністю, сонливістю, задишкою, підвищеним випадінням волосся, ламкістю нігтів, спотворенням смаків, бажанням їсти крейду, сирі макаронні вироби тощо (часто таке буває під час вагітності). Залізодефіцит зазвичай розвивається поступово, тож людина не одразу помічає, що з нею щось не так. Приміром, у жінок можуть бути рясні місячні, втрачається багато крові. З часом це призводить до малокрів’я. Бували випадки, що пацієнтки зверталися лише тоді, коли рівень гемоглобіну у них досягав критичної позначки у 20 г/л. Оскільки він знижується поступово протягом тривалого часу, то організм адаптується до роботи «у надзвичайних умовах» і люди сприймають як належне усі відхилення у самопочутті. Бо раптова втрата крові до рівня гемоглобігну 20 г/л однозначно призвела б до смерті. Тому, якщо відчуваєте, що з вами щось не так, здайте загальний аналіз крові та зверніться до гематолога.

Найбільш важка патологія, з якою доводиться працювати гематологам, це, звісно ж, онкопатології-лейкемії (лейкози) та лімфоми. Які при цьому симптоми можуть насторожити людину? Це невмотивовані лихоманки, особливо у другій половині дня, пітливість, втрата ваги, незрозуміле свербіння шкіри – це може свідчити про злоякісне захворювання лімфатичної системи. І тут основне – негайно звернутися до лікаря та пройти усі необхідні обстеження. Бо успіх лікування залежить від того, наскільки вчасно розпочате лікування.

І пам’ятайте: взяти для себе за правило робити загальний аналіз крові з формулою бодай раз на рік повинен кожен, хто прагне здоров’я та довголіття!


2.Кучер Тетяна Миколаївна – лікар-педіатр. Стаж роботи – 33 роки, 23 з яких працює лікарем невідкладної допомоги міської дитячої поліклініки.

Тетяна Миколаївна – не просто педіатр з колосальним досвідом, а й мама чотирьох діток. Тож у тому, що вона з легкістю знайде підхід навіть до найбільшого вередуна і нелюбителя «білих халатів», навіть не сумнівайтеся!

Тетяна Кучер наголошує, що особливість педіатрії – призначати лише найнеобхідніші медпрепарати, а організму дитини потрібно дати можливість побороти хворобу самотужки, щоб набути імунітет і лише при потребі допомогти йому, підтримати.


    • - Приміром, коли у дитини нежить, а мама одразу починає застосовувати судинозвужувальні краплі, це погано. Бо чому виникає нежить? Це один із захисних механізмів, покликаних зменшити кількість збудника хвороби, який потрапляє в організм через слизову оболонку носа. Якщо крапати судинозвужувальні препарати, кількість виділень дійсно зменшиться, але через незахищену суху слизову оболонку збудник легко проникає в організм, а отже, ми не допомагаємо, а шкодимо, - каже Тетяна Миколаївна.
      - Чому ви обрали для роботи саме «Медичний центр лікаря Цюха»? - запитую у лікарки.
      - Мені тут подобається ставлення до пацієнтів і моральна відповідальність за них. Головна лікарка закладу Іванна Миколаївна Цюх завжди наголошує, що ми не маємо права «перетягувати» до себе пацієнтів – це непрофесійно. Коли у людини біда, ми мусимо допомогти, а не думати, як її використати.
      - Ваші рекомендації для батьків як спеціаліста і багатодітної мами?
      - Передусім більше приділяти часу дитині, не втрачати з нею зв’язку, тоді вона зможе вчасно поділитися своїми проблемами чи страхами. Доведено, що найбільший вбивця імунної системи людини - це стрес. Буває, прийде дитина зі школи і каже: «У мене болить животик». Мама погладить, можливо, дасть пігулку. Але коли такі скарги повторюються, потрібно звернути на це особливу увагу. Цей тривожний дзвіночок може попереджати про ряд проблем – від гастроентерологічних і аж до психосоматичних. Наше завдання: не пропустити і розібратись.
    Також лікар-педіатр наголошує, що особливу увагу слід приділити і харчуванню дитини, бо сьогодні ми маємо засилля фастфудів, рафінованих продуктів і енергетиків, які є дуже шкідливими! Домашнє харчування зі свіжими овочами і фруктами, нерафінованими оліями, достатньою кількістю чистої води має бути основою раціону, і брак часу у батьків - не виправдання. Подібна ситуація і з ґаджетами: вони дуже допомагають у навчанні, але надмірне користування ними порушує роботу нервової системи, погіршує зір і здатність дитини до живого спілкування. Батьки – дорослі люди з багажем знань і життєвим досвідом. Вони мають навчити і зростити дитину фізично та морально здоровою, дисциплінованою особистістю. А ми, лікарі, – їм у поміч!

3. Мар'юк Любов Давидівна – лікар-терапевт, сімейний лікар. Стаж роботи – 44 роки!


У «Медичному центрі лікаря Цюха» працює з початку його заснування – уже 29 років. Має вищу кваліфікаційну категорію із сімейної медицини та анестезіології. Любов Давидівна – психолог, фахівець з нетрадиційної медицини, рефлексотерапії.

Вона своїм підходом до лікування виходить за межі звичного нам розуміння роботи лікаря-терапевта. Адже вона працює на клітинному рівні. І якщо ми звикли сприймати лікаря-терапевта чи сімейного лікаря як такого, який діє за шаблоном - послухав серце, зміряв тиск, пульс, подивився результати аналізів і виписав купу препаратів, після чого пацієнт пішов додому з незрозумілим тягарем (ще більшим, ніж був до прийому медика), то це геть не про цю унікальну жінку. Вона жартує, що процес лікування пацієнта починається уже від того моменту, коли він сідає у крісло в її кабінеті. І це насправді так. Я хоч і не прийшла до неї як пацієнтка, а на інтерв’ю, проте одразу відчула надзвичайну атмосферу і потужну позитивну енергетику цієї людини. Вийти з кабінету лікаря повним сил, енергії та хорошого настрою справді можливо, особливо, якщо це - Любов Давидівна.

– Я не такий терапевт, як усі. Перш за все я лікар когнітивної медицини. Що стосується рефлексотерапії, якою я займаюся, у неї входить голковколювання, масаж живота, точковий масаж, акупресура, акупунктура, моксотерапія, психорефлексотерапія і сімейна психологія. Також я проводжу мануальну терапію живота. Вважається, що всі проблеми скупчуються там. І якщо є опущення внутрішніх органів, застій жовчі, проблеми з кишечником можуть виникати протрузії, остеохондрози, бо неповноцінно надходить кров і утруднюється венозний відтік. Якщо ж органи опущені, то вони, відповідно, спазмовані. І ніякі ліки тоді не дадуть ефекту. Навівши ж у животі лад, знявши масажем спазм, і ліки будуть діяти так, як потрібно, - каже лікарка.

Любов Давидівна працює за концепцією, яку підтримував ще лікар Микола Цюх - людину потрібно сприймати комплексно. Не так, що серце, печінка і хребет окремо. Адже у нас все взаємопов’язано. І основне, наголошує Любов Давидівна, від екології та генетики залежить лише 20 відсотків здоров’я, а 80 – від способу життя та мислення: як ми сприймаємо світ і себе у ньому, якими емоціями і почуттями керуємося. Приміром, печінка відповідає за гнів та злість. І коли людина накопичує це в собі, камені у жовчному забезпечені. Зір теж одразу падає, бо печінка напряму пов’язана з органами зору. Хворі нирки – це страх, людина постійно чогось боїться.

- Найперше потрібно полюбити себе. У людей багато проблем через те, що вони себе не люблять, не хочуть дивитися на себе в дзеркало, бо їхнє відображення їм не подобається. Але найбільше шкодять образи, бо це дуже енергоємна емоція. Часто, коли я спілкуюся з пацієнтами, у яких проблеми зі шлунком, чую, що вони когось «не переварюють», чи то вдома, чи на роботі. Ось тому і шлунок теж не перетравлює. Тож концепція мого лікування полягає в тому, що людину потрібно гармонізувати. Щоб її емоції були позитивними. І звісно, навести лад в організмі. Зараз через пандемію у суспільстві часто проявляються панічні атаки, багато хто боїться завтрашнього дня. А це проявляється хворобами нирок. Важливо, щоб люди у своїх проблемах не закривалися і при проявах тривоги, страху чи безсоння одразу ж йшли до лікаря. Треба принаймні поговорити і з’ясувати, де саме втрачається енергія. І важливо не лише не сприймати негатив, але й не розповсюджувати його, бо земля кругла, і все обов’язково повернеться!

4. Решетило Нонна Володимирівна – педіатр, дитячий нефролог. Трудовий стаж – 23 роки.

Спектр діяльності: діагностика та лікуванням гострих хронічних пієлонефритів, циститів, гломерулонефритів, гідронефрозу 1-2 ступенів, кристалурії, полікістозу, аномалій розвитку сечовидільної системи та ін. Володіє цистографією, екскреторною урографією.

Захворювання сечовидільної системи у дітей, зокрема, нирок, – актуальна проблема, особливо в осінньо-зимовий період та зимово-весняний.

- Дитячий нефролог також займається захворюваннями сечовидільних шляхів. Дуже часто такі запальні процеси гостро розвиваються у дівчаток і хлопчиків першого року життя через вроджені гінекологічні та урологічні патології. Ці захворювання мають клініку, найчастіше - температура вище 38 градусів, зміни в аналізах сечі, больовий синдром та інші прояви, - каже Нонна Володимрівна.

Багато аномалій сучасна і розвинена УЗ-діагностика дозволяє виявити ще внутрішньоутробно. Коли мама носить дитинку, до 15 тижня вагітності обов’язково потрібно провести УЗД сечовидільної системи. Адже в цьому періоді можна побачити, чи є проблеми. Звичайно, потрібно розпитувати, дізнаватися про генетику, чи у родині немає такого захворювання як полікістоз або мультикістоз, які можуть передаватися з покоління у покоління.

- Як часто потрібно обстежувати дитину?

- Якщо підвищена температура, больовий синдром і зміни в аналізах сечі, потрібно одразу звертатися до вузькопрофільного спеціаліста. Коли ж у дитини безсимптомно проявляються зміни в аналізах сечі, такі як гематурія (кров у сечі), це може свідчити про цистит або ж камені у сечовому чи уретральний синдром. Також потрібно негайно звертатися до вузького спеціаліста.

У дітей шкільного віку часто сезонність респіраторних вірусних захворювань теж впливає на зміни аналізів сечі по типу лейкоцитурії – запальні процеси сечовидільної системи, пієлонефрити, цистити. У такому випадку варто пролікуватися від інфекції у педіатра, і якщо сечовий синдром утримуватиметься – обов’язково звертатися до дитячого нефролога. Бо якщо зволікати, може розвинутися затяжний процес – латентний, який дуже важко піддається лікуванню.

Найкраща профілактика – достатній питний режим. У дорослих виділення сечі має бути 1,5-1,8 літра за добу. Для дітей достатньо 1-1,2 літра. Інакше організм погано наводнений. І відповідно, має бути правильний режим сечопуску – кожні 2-3 години. Будь-який застій сечі дає зміни в аналізах. І головне - важливо вчасно виявити хворобу, щоб не допустити ускладнень, - наголошує дитячий лікар-нефролог.



5. Аршулік  Любов Павлівна – лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії, сімейний лікар. Трудовий стаж - 35 років.

Займається діагностикою та лікуванням захворювань травної, дихальної, серцево-судинної та сечовидільної систем.

Чому серед розмаїття приватних медичних структур Любов Павлівна обрала саме «Медичний центр лікаря Цюха», відповідає, що Миколу Федоровича знала як високоваліфкованого лікаря, він був дуже порядною людиною й унікальним спеціалістом, тому працювати в його клініці вважає честю. «Знаєте, до нас у поліклініку (де вона також працює сімейним лікарем - авт.) приходили пацієнти з результатами обстеження з цієї клініки, то я завжди була вражена, наскільки якісно вони зроблені», - каже вона.

Любов Павлівна додає, що переваги приватної клініки очевидні. Це і відсутність черг, а отже, менша ймовірність підхопити вірус, більше часу можна відвести пацієнту та провести комплексне обстеження. Адже в державному закладі на пацієнта виділяється 15 хвилин, а що можна встигнути за цей час?

- На фоні пандемії, з якими скаргами найчастіше звертаються до вас люди?

- Зараз почастішали у нас пацієнти з постковідним синдромом. Він характеризується втомою, покашлюванням, болями у суглобах, задишкою, труднощами в концентрації, головним болем, пришвидшеним серцебиттям, депресією, безсонням. При появі панічних атак та постійного відчуття тривоги, різких змін настрою, пацієнту необхідна консультація психотерапевта.

Любов Павлівна наголошує: якщо навіть нічого не турбує, мінімум раз в рік потрібно пройти повне обмеження – флюорографію, ЕКГ, здати основні аналізи, жінкам відвідати гінеколога. При будь-яких змінах у самопочутті бажано звертатися до лікаря, адже краще зарано, аніж запізно.

6. Ігор Ростиславович Кравчук – ортопед-травматолог-артролог.  Трудовий стаж – 19 років.

Наш шалений ритм життя збільшує ймовірність отримання травм. А далеко не ідеальний спосіб життя, у тому числі і неправильне харчування, – ще й численні ортопедичні проблеми. Чимало ортопедичних проблем є вродженими. І якщо говорити про рух без болю, без хорошого лікаря-ортопеда тут не обійтися. Чи можна знайти такого спеціаліста у Луцьку і які методи лікування захворювань опорно-рухового апарату пропонує сучасна ортопедія, читайте далі.

Отже, Ігор Ростиславович Кравчук займається артроскопічною та малоінвазивною хірургією. Пройшов курси з ударно-хвильової терапії (УХТ) та PRP-терапії (процедура, за допомогою якої здійснюється лікування суглобів, зв’язок, сухожиль та кісток власною плазмою крові (аутоплазмою), збагаченою тромбоцитами – це одна з найсучасніших та найефективніших методик лікування захворювань та травм). Ця технологія дуже популярна в неврології, дерматології, гінекології та косметології. Проводить внутрішньосуглобні ін’єкції та блокади, параартикулярним веденням препаратів, діагностичні пункції, навколосухожилкові ін’єкції, блокади (при підошовному фасціїті, епікондиліті).

Проводить діагностику та лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату:

травми та розтягнення зв'язок;

спортивні травми;

переломи;

пошкодження плечового суглоба;

пошкодження менісків та зв'язок колінного суглоба;

артрози;

артрити;

п’яткова шпора;

дорсалгії (біль у спині);

епікондиліти;

бурсити;

тендовагініти (запалення сухожилків);

болі в суглобах;

гігроми різної локалізації;

кісточка на першому пальці стопи;

та інших.

  • - Є такі патології, які потребують довготривалого консервативного лікування (медикаментозного, фізіотерапії, проведення блокад). Також можна використовувати ударно-хвильову терапію – це сучасна неінвазивна технологія для лікування болю у м’язово-скелетній системі, що займає проміжне місце між консервативним лікуванням і оперативним втручанням. УХТ використовується при багатьох захворюваннях, зокрема, при спортивних травмах, розтягненні зв’язок, незрощених переломах, остеохондропатіях, плечолопатковому періартриті, болю у м’язах (тригерні точки). Є переломи, які не хочуть зростатися і переходять у хибні суглоби. Впливаючи на них ударною хвилею, можна відновити і покращити кровообіг, стимулювати заживлення, аби перелом таки зрісся. Метод УХТ стимулює вироблення колагену в глибоких тканинах, збільшує насичення киснем і забезпечує пошкоджені ділянки енергією. Звукова хвиля проникає всередину орієнтовно на 60-70 мм. Вона нічого не руйнує, лише призводить до мікророзривів у місцях, де є запальні процеси. У результаті її дії утворюються мікросудини і виводяться речовини, які спричиняють запальні процеси в організмі, - гістамін, брадикінін, кенін та інші. У пацієнта покращується кровообіг, зникає біль та запальні явища, відновлюється об’єм рухів у суглобах, підвищується переносимість навантажень, - розповідає Ігор Ростиславович.
  • - Китайці жартують, що вони приходять до лікаря за три роки до початку хвороби, а європейці – за три дні до смерті. Настільки потужною у них є профілактика захворювань. Чи є захворювання кісток та суглобів, які можуть призвести до інвалідності? - запитую у лікаря
  • - Так. Деякі переломи та деформуючі остеоартрози можуть призводити до деформації кісток та суглобів. Непролікований деформуючий остеоартроз переходить в термінальні стадії, відбувається «замикання» суглоба. В Україні поки що немає такої медичної культури, як за кордоном: коли у тебе щось заболіло, потрібно одразу звернутися до лікаря. Люди можуть терпіти біль роками, займаючись самолікуванням. І коли біль та обмеження рухів стають нестерпними та впливають на якість життя, тоді йдуть до фахівця. Захворювання опорно-рухового апарату потребують вчасної діагностики та коректного лікування.
  • - Частими є травми на рівному місці. Про що це свідчить?
  • - Потрібно враховувати механізм травми, супутню патологію, спосіб життя та вік пацієнтів, онкологію. Раніше перелом шийки стегнової кістки траплявся у людей старшого віку (внаслідок остеопорозу, гормональних змін у жінок, у менопаузі), але тепер вони «помолодшали» через екологію, відсутність культури харчування (енергетики, чіпси, газовані напої, кава у великій кількості, тобто все, що вимиває кальцій), малорухливий спосіб життя, тривале лікування гормональними препаратами, хіміотерапію, - відповідає лікар.

Ігор Кравчук постійно вдосконалює свої знання та навички як в Україні, так і за кордоном (Польща, Німеччина та ін.). Окрім УХТ та PRP-терапії, він володіє ще таким методом лікування як кінезіотейпування.

Кінезіотейпування – ефективний і безпечний метод відновлення м’язів. Це спосіб лікування різних захворювань і травм організму за допомогою аплікацій спеціальних еластичних пластирів (кінезіотейпів). Він допомагає розслабити перенавантажені м'язи та пришвидшити їхнє відновлення. Тейпи забезпечують їхню правильну роботу, зменшення набряку, болю без обмежень руху. Цей метод розроблений командою японських вчених у 70-х роках XX століття і вже більше 20 років застосовується по всьому світу, але в Україні став відомим зовсім недавно.

Суть методики полягає у тому, що до хворого місця (розтягнутого м'яза, сухожилля або гематоми) особливим способом приклеюється тейп довжиною у кілька десятків сантиметрів і шириною 5-10 см. При наклеюванні кінезіотейпу лікар вибирає силу натягу та напрямок тейпів залежно від діагнозу. Слід підкреслити, що важливою перевагою цього методу є відсутність серйозних побічних ефектів. Рухи не обмежуються, тому використання тейпів особливо виправдане для лікування болю у дітей, вагітних, пацієнтів з наявністю великої кількості супутніх захворювань.

  • - Були такі випадки, що пацієнт навіть не міг підняти руки, а після кінезіотейпування вже за п’ять хвилин йому це вдавалося, - додає лікар.
  • - Чим небезпечне самолікування при ортопедичних патологіях?
  • - Розумієте, є такі патології, коли дошкуляють болі в одному місці, а причина – в іншому. Пацієнт приходить і скаржиться на біль в коліні, але з ним у нього, виявляється, все гаразд, а проблема в спині. Так само може боліти кульшовий суглоб, але проблема – в спині або в колінному суглобі. А може непокоїти спина, а причина - в кульшовому суглобі. Левова частка пацієнтів зазвичай на початку захворювання займаються самолікуванням (здебільшого у цьому винна реклама на телебаченні та в Інтернеті), приймають пігулки, БАДи, мазі, прикладають компреси тощо, тобто здебільшого зосереджують свою увагу на «болючому місці», і як наслідок - лікування неефективне, а подекуди є і погіршення стану. Є патології, що потребують додаткових методів обстеження - рентген, УЗД, КТ, МРТ. Тому вчасний візит до лікаря, правильна постановка діагнозу, а також своєчасно призначене лікування збільшують шанси пацієнта позбутися або зупинити прогресування захворювання. Основне наше завдання - виявити, де саме патологія, і вчасно розпочати лікування. Тож здорового і безболісного вам руху і не займайтеся самолікуванням! - завершує лікар.

7. Кравчук Неля Олександрівна – лікар-ендокринолог. Стаж роботи - 27 років.

Як кажуть метри ендокринології, щитовидна залоза – це диригент організму, і якщо робота неправильна, весь організм розбалансовується. У «Медичному центрі лікаря Цюха» ендокринологічна допомога надається висококваліфікованим фахівцем-ендокринологом, у розпорядженні якого - широкий набір сучасних лабораторних та інструментальних методів діагностики.

- Співбесіду на роботу у цей заклад мені проводив сам Микола Федорович Цюх. Нині мед центр очолює його донька Іванна Миколаївна, яка гідно продовжує справу батька. І принцип роботи цієї установи полягає не лише у тому, аби пролікувати пацієнта, а ще й виявити причину захворювання, взаємозв’язки і пояснити людині, що потрібно робити, аби ця проблема не виникала повторно, - каже Неля Олександрівна.



Хвороби щитовидної залози: зоб, тиреоїдит, гіпертиреоз, гіпотиреоз, рак щитовидної залози та ін.

Одна з найбільш поширених причин хвороби щитовидної залози - це йододифіцит. Особливо «ніжний» період у дівчат – підлітковий, коли з монотонних гормони переходять в циклічні (тут важливо вчасно виявити проблему та допомогти). Проблеми щитовидної залози можуть провокувати роздратованість, збільшення маси тіла, сухість шкіри. У жінок також з’являються розлади менструального циклу, непліддя. У чоловіків – зниження лібідо.

Паращитовидна залоза допомагає засвоюватися кальцію і розподілятися в організмі. Порушення у ній може бути спричинене і дефіцитом вітаміну Д. Проявляється воно сечокам’яною хворбою , остеопорозом (коли, наприклад, у жінок, особливо старшого віку, стається перелом шийки стегна). Зараз проводять оперативні втручання, ставлять пластини, але можна цього не допустити, якщо вчасно звернутися до лікаря і пролікуватися. Виразкова хвороба шлунка теж може свідчити про проблеми з паращитовидною залозою.

Виділяють декілька причин надлишкової ваги:

  • малорухомий спосіб життя;
  • шкідливі звички;
  • генетичні проблеми;
  • неправильне харчування;
  • недосипання;
  • гормональний дисбаланс (у тому числі і при лікуванні гормонами).

Деякі ендокринологічні хвороби теж супроводжуються ожирінням, наприклад, хвороба Кушинга.

У «Медичному центрі лікаря Цюха» всі необхідні аналізи можна зробити на місці:

- маркери запалення і онкомаркери щитовидної залози, показники гормонів;

- глікований гемоглобін;

- визначити, чи є в пацієнта інсулінорезистентність;

- розгорнутий холестерин або ліпідограма;

- креатинін, сечовина;

- загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі;

- С-реактивний білок та ін.

А також можна визначити гормони з репродукцією як у жінок, так і чоловіків, пройти УЗ-обстеження щитовидної залози і наднирників.

  • – Будьте уважні і бережіть своє здоров’я, особливо у цей важкий для нас усіх час! – завершує розмову Неля Олександрівна.

Текст: Ірина Бура

Центри працюють за адресами:
м. Луцьк, вул. Ковельська, 16 (за розважальним комплексом MOJO)

м. Луцьк, вул. Романюка, 9

Контакти для запису:

(0332) 72-50-10

095 529 84 82

099 193 48 42

068 059 52 69

Чекаємо на Вас! І будьте здорові!!!



Центр на Ковельській,16




Центр на Романюка, 9



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися