Майя КУЛІДА
Наші публікації

Лучанка разом з дочкою та внуками танцює на пілоні

19 березня 2021, 21:12
1
0
Сподобалось?
0

Колись доньки свою маму Майю бачили немічною, змученою болячками. Тоді жінка й подумати не могла, що шанс на життя подарує… танець! І, наперекір невтішному прогнозу лікарів, Майя Куліда з Луцька тішиться кожним днем уже понад двадцять літ. Разом з дочкою та внуками «літає» на пілоні, ще й навчає незвичайному мистецтву інших жінок. Адже вважає, що це захоплення не тільки витончене, граційне, а й дуже корисне для здоров’я. 

Тренувалися на… трубі біля школи

А починалося усе сім років тому. Дочка Катя, побачивши по телевізору танці на пілоні, захотіла й собі спробувати. Покликала за компанію маму. Трохи тренувалися у спортклубі, трохи на шкільному стадіоні. І обидві, як могли та уявляли, крутилися навколо металевої труби, як у дитинстві.

– Перехожі витріщалися на нас, бо робити щось біля вертикальної труби соромно, – сміється Катерина Олещук. – Чомусь в народі танці на пілоні примітивно сприймають як стриптиз.

Тепер мама і дочка мають свою танцювальну студію. Й іншим жінкам передають те, що самі вміють і знають. Катя робить акробатичні трюки на пілоні, Майя оздоровчі рухи. Неймовірно, але часто в танці «літають» разом цілою сім’єю! Приходить у студію і 12-річна внучка-гімнастка Аня, і навіть внук Даня, коли йому було 7 років. Чомусь коли люди бачать гарну і струнку Майю на пілоні, то кажуть: попрацювала б вона на городі!

– Та колись я пахала на городі, двох маленьких дітей на спині носила, тягала і відра з колодязя, і цеглу! – емоційно вигукує Майя. – Бо хату ми удвох з чоловіком, музиканти за освітою, самі будували! Саме через це і вилізла купа болячок.

Готувалася на той світ

У 25 років хвороби прикували Майю до ліжка. Зірвала спину, мучилася двостороннім запаленням трійчастого нерва – до приїзду швидкої билася головою об стіну, бо це полегшувало дикий біль. Майя пережила ще й жахливе потрясіння після смерті батьків. І у 37 років від лікарів почула страшний діагноз. Вони дали на життя від трьох місяців до пів року.

– І всьо, збирай манатки… Я стала завершувати справи, написала заповіт: Іванці те, Каті те. Зрозуміла, що у мене нема бажання і сили жити. Я спалила свої медичні карточки. Багато плакала від досади, що прожила б інакше, не так, – спокійно зізнається жінка.

Близький друг змусив щодня писати про свої мрії. І коли заглиблювалася, згадала, що все життя хотіла танцювати в кабаре, як у фільмі актриса Лайза Мінеллі! Пошила чорне плаття, одягнула темні окуляри, щоб ніхто не бачив сліз, і, попросившись у бар до знайомої, вечорами танцювала для себе, для душі. Кожен танець був, наче момент справжнього життя – вражаючий, неймовірно емоційний. Й одного разу Майя помітила, що якийсь чоловік за столиком прикриває обличчя, бо… плаче. Зрозуміла: вона буде жити заради таких моментів!

Майя КУЛІДА з донькою Катею та внучкою Анею

– Варіантів розвитку подій було мільйон, але я все пустила на волю Бога, – по-філософськи пояснює Майя. – У житті, крім обов’язкових речей, має бути заняття для душі: чи то вишивання, чи вирощування квітів – тоді буде йти позитивна енергія.  А це ключ до здоров’я.

Минали роки. Лікарня стала закритою темою, бо Майя відчувала у собі силу. Коли жінку випадково зустрів лікар, який передбачив їй лише пів року життя, то неймовірно здивувався, що вона гарно виглядає. Вмовив здати аналізи – і все було чудово!

Ученицям – і 30, і 70 літ

З чоловіком Юрієм займаються боротьбою айкідо, ведуть уроки самооборони. Але на першому місці у Майї – танець на пілоні. Вона часто працює з тими, хто мучиться від хронічних захворювань. Тому вчить не лише танцю на пілоні, а й допомагає заглибитися в себе і знайти причини хвороб, адже вона професійний психолог.

– У мене займаються не тільки тридцятирічні. Були учениці, яким 72 і 74 роки. Прийшли геть хворі, але хотіли робити щось для душі. Інші жінки після занять навіть виїхали на заробітки! Одна моя учениця важила 102 кілограми, мала хворі коліна, що присісти не могла. Але вона так захопилася танцем, так крутилася на пілоні, що худенькі й здорові дивувалися! А все тому, що під час занять йде звільнення затиснутих м’язів, які емоції тримають. Психолог-класик Вільгельм Райх науково обґрунтував, що всі непропрацьовані емоції залишаються у м’язах, створюючи «м’язовий панцир», який заважає бути собою.

Майя пояснює, що через тілесний рух можемо повернутися у минуле, де був початок проблем, і усе виправити у танці. Тому на заняттях залишаються ті, хто зміг вловити стан піднесення і звільнення.

Пілон – витяжка для хребта і можливість... завагітніти

– Часто до нас у студію приходять тоді, коли на душі зле, вдома проблеми, тому танець є віддушиною. Чи хтось хоче свої фото на пілоні виставити в Інтернеті, – усміхається Катя. – З часом дівчата або знаходять нове кохання, або знову сходяться з колишніми чоловіками. Танець на пілоні допомагає навіть… завагітніти! В одній моїй групі десять жінок по черзі йшли в декрет.

Мама і дочка планують записати на відео корисні для здоров’я фізичні вправи біля пілона. Аби кожна жінка, незалежно від віку, могла їх виконати біля будь-якої металевої труби – чи то на стадіоні, чи у дворах, де сушиться білизна.

– Одна моя учениця, яка працювала на ринку, просто у валянках, куртці крутилася на металевій трубі, коли спина «застрягала». І їй ставало легше! Пілон – це найкраща витяжка хребта. Це я відчула на собі: мої зміщені хребці стали на місце. Та я б у кожній школі поставила пілони! Щоб діти відчували свободу руху, бо тіло знає, як йому рухатися.

Майя вмикає музику, підходить до пілона, й за мить із закритими очима граційно та артистично крутиться у неймовірному польоті. І наче звільняється від усіх тягарів, що випали на її долю, і вибухають емоції, і ллється заворожуючий танець…

Олена ПАВЛЮК

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Еля
    Еля

    Во дає! Молодець!!!

    19 березня 2021, 23:49
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися