Андрій МЕЛЬНИК (справа) з батьком
Наші публікації

Волинянин 7 років не може добитися статусу учасника бойових дій

30 травня 2021, 19:07
0
0
Сподобалось?
0

Стаття під такою назвою була надрукована у «Віснику+К» 18 березня цього року. У ній йдеться про те, що Андрій Мельник з Боровного Камінь-Каширського району пішов на війну у квітні 2014 року під час першої хвилі мобілізації. А статусу учасника бойових дій так і не отримав. Як і обіцяли, редакція надіслала запити щодо цього неподобства у Міністерство оборони, Адміністрацію президента тощо. Відповідь прийшла за підписом тимчасово виконувача обов’язків командира військової частини А1008 (це 14-та бригада) майора Костіна.

Грозу сприймає за залпи «Градів»

Спершу трішки нагадаємо суть справи. Андрій Мельник був призваний у квітні 2014 року до лав 51-ї бригади. У травні його відрядили у зенітну артилерійську батарею 128-ї гірськопіхотної бригади. Про все це є відповідні накази. Стояв на блокпостах у Луганській області, тиждень був у самісінькому пеклі – в аеропорту. У серпні 2014-го Андрій Мельник потрапив у харківський госпіталь, де був прооперований, доліковувався вже у Хмельницькому. У довідці військово-лікарської комісії сказано, що захворювання пов’язане з проходженням служби. 11 червня 2015 року Мельника офіційно демобілізували. Але статусу учасника бойових дій йому не надали.

– Хіба це справедливо? – з болем запитує мама Марія Іванівна. – Ті жахи, які пережив, і досі у його пам’яті. Коли на небі гроза, йому здається, що то «Гради» луплять, а коли на Новий рік кинуть діти близько петарду, Андрія від вибуху аж корчить. У його кімнаті на тумбочці завжди лежать заспокійливі таблетки. Скільки всього пережито, а довести, що воював, не можна. Як таке може бути?

Виявляється, щоб отримати статус учасника бойових дій, потрібен витяг з наказу про виключення зі списку частини. А такого в Андрія Мельника немає. Звісно, у Камінь-Каширському військкоматі зверталися і у 14-ту бригаду (яка сформувалася на базі 51-ї), і у 128-му, яка базується у Мукачевому. Відповіли: всі документи передали в архів Міноборони. Саме туди і ми направили офіційний запит.

Образилися за «кабінетних вояк»

Відповідь же отримали з військової частини А1008 (це 14-та бригада, яка стала наступницею розформованої 51-ї).

Там по датах усе чітко розписано, де і що робив рядовий Мельник. Суть зводиться до таких моментів: Андрій був мобілізований у 51-ту бригаду, потім прикомандирований до 128-ї, вибув у відпустку з 51-ї, після чого у частину не з’явився, потім повернувся вже у 14-ту бригаду, де його і демобілізували 11 червня 2015 року. «Таким чином, рядовий Мельник участі у бойових діях у складі військової частини А2331, а також у складі військової частини А1008 не брав… У зв’язку з розформуванням в кінці листопада 2014 року 51-ї ОМБР уся її документація була знищена або передана до Центрального галузевого архіву Міністерства оборони України                                                            (м. Київ)», – відповіли нам і порадили звернутися з питань набуття Андрієм Мельником статусу учасника бойових дій у…128-му мукачівську бригаду. Бо, мовляв, саме у її складі він і брав участь в АТО. За пораду, звісно, дякуємо. Ще у березні «Вісник+К» звертався до прес-служби цієї бригади. Реакції – нуль. Тому ми й написали у Міністерство оборони про обурливий факт.

А ще у відповіді вимагають «об’єктивно висвітлювати інформацію та у теперішній складний для нашої країни час, коли Збройні сили України потребують підтримки та підвищення авторитету воїна-захисника у суспільстві, не дозволяти окремим журналістам газети необґрунтовано поливати брудом ЗСУ загалом та посадових осіб військової частини А1008 зокрема». Написано прямо у найкращих традиціях радянських часів партійної номенклатури. Найперше, на такий закид хочу відзначити: у статті і слова поганого немає про Збройні сили України та наших захисників. Читачі «Вісника+К» знають, що ми всіляко підтримуємо і армію, і хлопців, які воюють. Тому і стали на захист Андрія Мельника. Вочевидь, окремі офіцери образилися на вислів «кабінетні вояки». А як назвати тих, у чиї обов’язки входило належним чином оформляти документи, щоб прості солдати були захищені державою, а вони цього не зробили? У голові нормальної людини не вкладається, як можна кудись подіти документи про те, що чоловік влітку 2014-го був у зоні АТО! І привезли його туди не з Мукачевого, а з Володимира-Волинського! Логічно, якщо є наказ про відрядження у мукачівську частину, то звідти мають до володимирської бригади надійти документи, що він там робив і де був. Судячи з відповіді, таких немає. Тож яка може бути повага до «посадових осіб», які належно не виконують свої обов’язки? Без прив’язки до частини, де вони служать. 

Крім того, у відповіді, яку отримала редакція, детально наведені дані про відомості Єдиного державного реєстру судових рішень щодо адміністративних правопорушень Андрія Мельника. Шок! Який це має стосунок до того, що чоловік влітку 2014-го воював, а документів, щоб надати йому відповідний статус, немає? Виявляється, аби зібрати компромат, у «посадових осіб» є час і можливості, а виправити свої ж помилки в оформленні документації немає? Як кажуть, без коментарів.

Редакція «Вісника+К» й надалі триматиме на контролі справу рядового Андрія Мельника і робитиме усе можливе, щоб допомогти чоловікові.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися